L-O Mattsson lämnade Uddevalla – hamnade mitt i maktkamp i Sierra Leone

Fullständigt kaos, skandaler och maktkamp. L-O Mattssons äventyr som förbundskapten i Sierra Leone handlade inte bara om fotboll – långt ifrån.
– Jag kollade persiennerna varje kväll. Jag fruktade för mitt liv, säger han.

ANNONS
|

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten Mixade zonen. Lyssna på podden på följande plattformar eller i spelaren ovan för att ta del av hela intervjun.

Spotify | Apple | Acast

För tio år sedan, 2011, lämnar L-O Mattsson Uddevalla och Sverige. Framför honom väntar hans livs utmaning och karriärens största äventyr – som förbundskapten för Sierra Leones herrlandslag i fotboll.

Det tropiska landet i Västafrika är ett av världens fattigaste, den förväntade livslängden är drygt 50 år och 1991–2002 pågick ett blodigt inbördeskrig i landet.

Regeringens förhoppning är att en svensk fotbollstränare ska ge människorna hopp, glädje och att de ska kunna glömma den tuffa verkligheten under några timmar när landskamperna spelas.

När laget träffar landets president, Ernest Bai Koroma, säger han att det skulle betyda oerhört mycket för människorna i Sierra Leone om det skulle gå bra för landslaget.

ANNONS

Förutsättningarna?

Sierra Leone har inte vunnit en landskamp på tre år.

Ville se Mattsson sparkad

Och tiden i Afrika börjar på värsta tänkbara sätt för L-O Mattsson. Han känner sig fullkomligt motarbetad från första sekund och debutmatchen borta mot Niger, i kvalet till det afrikanska mästerskapet, slutar med en 1–3-förlust.

Enligt L-O Mattsson gör den assisterande tränaren Christian Cole (som var huvudtränare före honom) allt för att sabotera. Han vill helt enkelt se svensken sparkad så att han kan ta över laget igen.

– Han var oerhört falsk och försökte att splittra spelartruppen så mycket det bara gick, säger L-O Mattsson.

Exempelvis menar L-O Mattsson att Christian Cole byter in fel spelare i svenskens debut mot Niger. Efter matchen kallas båda till ett möte med det inhemska fotbollförbundet och regeringens sportminister Paul Kamara.

Allt slutar med att Christian Cole får sparken.

”Fruktade för mitt liv”

L-O Mattssons första strid är vunnen, men de efterföljande dagarna blir några av hans jobbigaste i livet. Hans flyg hem till Sverige ska lyfta först en dryg vecka senare.

– Jag kände mig hotad. Jag bodde i en bungalow en bit utanför Sierra Leones huvudstad Freetown. Jag kollade persiennerna väldigt noga varje kväll när jag gick och lade mig. Jag fruktade för mitt liv och för vad som skulle hända.

ANNONS

Han utvecklar:

– Jag visste att jag inte var populär där och dessutom hade vi förlorat den första matchen. Jag tror också att befolkningen hyste lite agg mot mig eftersom de hade bytt en afrikansk förbundskapten mot en europeisk.

Fick råd av Lagerbäck

När L-O Mattsson flyger hem är han ytterst tveksam om han vill fortsätta sitt uppdrag i Sierra Leone. När han landar i Sverige slår han en signal till Lars Lagerbäck som året innan varit förbundskapten för Nigeria under VM 2010 i Sydafrika.

Lagerbäck ger Mattsson tre råd:

• Lita inte på någon.

• Ta med dig en svensk assisterande tränare.

• Fixa någon som sköter logistiken kring laget.

Sedan knyter L-O Mattsson näven och reser ner till Sierra Leone ytterligare tio gånger.

Tillsammans med sina två svenska kompanjoner – Lennart ”Kral” Andersson och Johny Murray – får han revansch och upprättelse.

I debutmatchen på hemmaplan inför 35 000 fanatiska supportrar vinner Sierra Leone sin första match på tre långa år.

– Människorna var mer eller mindre tokiga. Den euforin och glädjen som folket visade var helt fantastisk.

Sedan fortsätter äventyret i Sierra Leone för L-O Mattsson. Totalt gör han elva landskamper som förbundskapten och tar landet från plats 123 till 57 på världsrankingen.

ANNONS

– Jag är väldigt stolt över vad vi uträttade och det kändes som att människorna i Sierra Leone fick ett par lyckliga år.

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten Mixade zonen. Lyssna på podden på följande plattformar eller i spelaren ovan för att ta del av hela intervjun.

Spotify | Apple | Acast

ANNONS