Linn Borg lämnar Ljungskile – flyttar till lanthus i Spanien

23 säsonger inom seniorfotbollen. Nu lämnar fotbollsmålvakten Linn Borg Sverige bakom sig för att starta ett nytt liv i ett lanthus i Spanien med målet att bli självförsörjande.
– Det är en tanke som jag har burit med mig i 15–20 år, säger 39-åringen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

”Kärleken till fotbollen tar aldrig slut för Linn Johansson”

Så löd rubriken när Bohusläningen 2019 gjorde en stor intervju med målvakten från Henån.

Nu, två år senare, har Linn Borg (som gifte sig 2020) bestämt sig för sluta med fotbollen. Åtminstone hemma i Sverige.

Det är ett beslut som inte kommer som en total chock, säger hon.

– Planen har alltid varit att jag ska flytta till Spanien. Det är en tanke som jag har burit med mig i 15–20 år. Jag skulle flyttat redan förra säsongen men då valde jag att stanna när coronapandemin bröt ut. Men den här gången har jag bestämt mig, säger hon.

ANNONS

Att Linn och hennes man Björn flyttar till Spanien beror på det varma klimatet. De vill kunna bo i Spanien och åka hem och semestra i Sverige.

– Tanken är att vi ska köpa ett lanthus och bli helt självförsörjande. Vi ska odla mycket, vilket är ett intresse som jag har fått upp på senare år, säger hon.

Flyttlasset går till Malaga. Det är där som Linn Borgs bror med familj bor.

– Jag har alltid gillat Malaga. Nu när min bror dessutom har fått barn vill jag kunna umgås mer med dem. Jag trivs dessutom bättre i den spanska solen än i kalla Sverige, säger 39-åringen som därmed gör sin sista säsong med Ljungskile SK.

23 säsonger inom seniorfotbollen

Sedan 1998 har Linn Borg spelat seniorfotboll i nio olika klubbar. Från moderklubben Henåns IF har karriären gått vidare till IK Oddevold, IFK Trollhättan, Rölanda IF, Herrestads AIF, Vallens IF, Skoftebyns IF, IK Rössö och nu senast Ljungskile SK.

Det innebär också att hon spelat 23 säsonger i seniorfotbollen, vilket är en bedrift i sig.

2018 valde hon att lämna Vallens IF (efter sin tredje sejour i klubben) för att gå till storsatsande Ljungskile, som precis hade startat ett nytt damlag med målsättningen att spela i allsvenskan 2023.

ANNONS

Hon har sedan dess varit Joakim Jensens (Ljungskiletränare, red. anm) förstaval i målet. Detta trots att hon började sin fotbollskarriär som utespelare. Anledningen till att hon ville bli målvakt var för att slippa springa så mycket, påpekar hon.

– Det var faktiskt så. Jag var dessutom bättre som utespelare än målvakt. Men det har blivit roligare med tiden och jag känner att jag har utvecklats enormt mycket. Visst var det ganska segt när vi spelade i division 3 och 4. Då kände jag att jag inte behövde göra något i målet. Nu känner jag att jag har blivit bättre. Då vill man nästan inte sluta när man känner att det går så bra.

"Kommer bli svårt att lägga av”

Men hon nämner också att hon ”trots allt är 39 år”. Dock ska det tilläggas att det finns en annan svensk målvakt, i samma ålder, som fortfarande spelar fotboll på hög nivå.

Hedvig Lindahl, 38, spelar till vardags i Atlético Madrid och är även förstamålvakt i det svenska damlandslaget som tog silver i OS efter att ha förlorat en straffrysare mot Kanada i finalen.

Så än är det inte försent. Men Linn Borg säger att om hon ska fortsätta spela fotboll i Spanien får hon satsa på att vara utespelare.

ANNONS

– Brorsan får väl säga att han känner en spelare som kan spela. Men han får låta bli att nämna min ålder bara, haha. Nej, men vi får väl se. Jag hoppas att jag kan fortsätta spela fotboll även efter att jag har flyttat. Det kommer bli väldigt svårt att lägga av med fotbollen helt och hållet.

Vad kommer du att sakna mest?

– Det är väl laget och allting kring matcherna. Jag har alltid tyckt att det roligaste har varit matcherna. Men nu ska jag lämna allt. Det är en konstig känsla.

Samtidigt som det också går upp för Linn Borg att flytten kommer närmare och närmare. Hon har frågat sig ofta på sistone om hon verkligen är klar med Sverige.

– Men då tänker jag att i värsta fall får jag komma tillbaka på sommaren när det är som varmast. Vinterträningen är jag dock glad över att jag slipper.

Till Ljungskiles glädje så stannar Linn Borg säsongen ut. Den sista matchen i damernas division 1 spelas den 6 november. Efter det åker hon – om det inte blir kval.

– Min man har redan slutat jobba och sålt gården. Nu väntar han på mig och att min fotboll ska sluta. Vi kommer dock ha kvar min lägenhet i Uddevalla.

ANNONS
ANNONS