Den 1 januari 2021 blev Kristina Geers ny ordförande i Ljungskile SK och under sitt första halvår på posten har utmaningarna redan stått på rad.
Högst upp på hennes att göra-lista: ekonomin.
– De (föreningen) har verkligen försökt att lösa de ekonomiska problemen under alla år och gjort sitt bästa. De har släckt eldar varje gång det har uppkommit ett problem med de förutsättningar som de har haft. Men det långsiktiga tänket och stabiliteten som man kanske borde ha kikat efter har väl saknats, säger Kristina Geers.
Hon beskriver klubbens nuvarande ekonomi som mycket ansträngd och klubben har infört ett inköpsstopp för att få kontroll över den tuffa situationen.
– Nu är det övergripande ekonomi som tar alldeles för mycket tid. Vi behöver komma bort från fokuset kring ekonomin och det tror jag att vi kan göra om vi får den stabil och hållbar.
Och hur ska ni få det?
– Genom att skapa någon slags samarbetspartner. Antingen att vi samarbetar mer och bättre med Uddevalla kommun eller att vi hittar en privat aktör som skulle kunna hjälpa oss.
Kan det bli ett nytt Panos Ljungskile igen? En stor sponsor som blir en del av klubbens namn eller er arena.
– Vi är öppna för alla lösningar och alla de sakerna som du nämner. Antingen arenanamn eller som sponsor eller samarbete. Om vi tittar på sponsorer måste vi gå utanför Ljungskile, där finns ingen företagsbas om vi pratar om de större företagen. Vi har inte samma möjligheter som finns i Göteborg, Malmö, Stockholm eller Uddevalla.
Hon utvecklar:
– Vi har en välfungerande anläggning och 450 barn och ungdomar. Samtidigt lever vi i ett mindre samhälle med 4 000 invånare i Ljungskile och det finns många bra lag omkring oss. Därför måste vi kika oss omkring och hitta någon annan sponsor som tycker att det är spännande med vår fina produkt.
Har ni kollat på stora sponsorer utanför Ljungskile?
– Vi tittar på alla spår. Men det är ett av spåren.
Har ni förhandlat med någon sponsor eller fått något konkret bud?
– Nej. Detta är planer som vi har.
Handlar det om svenska eller även utländska samarbetspartners?
– Vi tittar brett.
Vad skulle det betyda att få in en privat finansiär?
– Det skulle innebära en ekonomisk stabilitet och arbetsro i föreningen. Men det är inte meningen att vi ska sälja ut oss och få in en samarbetspartner för att få en stabil ekonomi utan det måste vara någon som matchar föreningen och vårt DNA. Det får vi inte förlora. Detta är ingen omöjlig uppgift för jag tror att det finns sådana som vill satsa och vara samarbetspartner med oss.
Vad är drömscenariot?
– Drömmen hade varit att få ett bra samarbete med Uddevalla kommun. Vi pratar om barn och ungdomar i Uddevalla som ska ha någonstans att spela fotboll.
Har ni inte ett bra samarbete med Uddevalla kommun i dag?
– Jag vill påstå att vi har en bra dialog med kommunen i dag, men jag har förstått att det har varit ansträngt under flera års tid där det finns historier från både kommunens sida och från LSK. Jag hoppas verkligen att vi ska komma fram till någon slags lösning.
Vilken lösning hoppas du att se?
– Jag vill att vi säkerställer att barn och ungdomar har någonstans att spela fotboll och att det fungerar. Vart ska barnen ta vägen när de bygger om Rimnersvallen? Exempelvis har vi en uttjänt konstgräsplan i Ljungskile som är 13 år gammal. I vinter kommer vi i princip inte att kunna spela där för det skulle vara farligt. Det behövs bytas ut och det är kommunen som äger planen. Där hoppas vi på en lösning. Då skulle inte våra barn behöva åka till Uddevalla för att spela och göra situationen ännu mer ansträngd.