LSK:s nya anfallare om hemligheten bakom målsuccén: "Är superviktigt"

Julia Jonasson är en målmaskin av högsta klass. En av hemligheterna? Analys.
– Det är superviktigt att ha koll på sina motståndare, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Julia Jonasson från Trollhättan blev klar för Ljungskile SK – till slut. För det var många svängar fram och tillbaka under sommaren i fjol.

Först bröt hon kontraktet med Trollhättans FK/Halvorstorps IS (TFK/HIS). Sedan gick dagarna och Ljungskile hörde av sig. Hon fick suget tillbaka och ville skriva på för LSK.

– Men TFK/HIS hade en policy att spelare inte får lämna för en annan klubb i samma serie. Jag hade kunnat gå till ett lag i en division 1-serie i Göteborg, men det tyckte jag var lite orättvist. Min tanke var aldrig att hoppa av för att gå till LSK utan det alternativet dök upp efteråt, säger Julia Jonasson.

ANNONS

Plötsligt stod hon där och undrade vad hon skulle göra med sin fotbollssäsong.

– Den perioden var jobbig, men jag visste att jag skulle spela fotboll. Frågan var bara vart.

Varför bröt du kontraktet med TFK/HIS?

– Jag var ganska osäker innan jag skrev på inför säsongen. Jag drog på det länge. Sedan kände jag: ’Vi kör’, men sedan kändes det ändå inte bra och då valde jag att hoppa av när jag till slut inte heller mådde bra som person.

Hur då?

– Egentligen vill jag inte älta detta för nu har det gått snart ett år och jag har verkligen släppt det, men det kändes inte bra. Det var mer jag och tränaren som hamnade i kläm och då mådde inte jag bra i det och då ville jag lämna.

Istället skrev hon på för Skoftebyn.

– Jag hade inte tänkt mig att spela i division 2, men det blev typ det bästa som kunde hända att jag gick till Skoftebyn. Jag hade ett jättebra år i klubben, fick suget tillbaka och jag är jättenöjd med säsongen.

”Det lockade”

Inför årets säsong stod valet mellan just Skoftebyn och Ljungskile. Hon bestämde sig för den sistnämnda klubben.

– Skarsjövallen är fantastisk. Det är en arena, verkligen. Det lockade, men det som lockade mest är att jag trivs bra här och att det är ett gött gäng spelare och bra tränare. Jocke (Jensen) har spelat på hög nivå och det lockar mig att få den insynen.

ANNONS

Julia Jonasson har under de fem senaste säsongerna gjort 67 mål på 77 matcher i division 1 och division 2.

– Jag vill vinna. Och då behövs det göras mål. Ibland står jag bara vid rätt plats vid rätt tillfälle. Det har väl lite med speluppfattning att göra. Jag skiter i om det är snyggt eller fult. Bara det blir mål. Sedan är det roligt om målet är snyggt, men ett mål är ett mål.

Hur ser det typiska Julia Jonasson-målet ut?

– Jag älskar att få yta bakom backlinjen och komma ensam med målvakten för att sedan placera in bollen. Det är främst så jag gjort flest mål genom åren. Jag är inte direkt den som nickar bollarna i mål.

Enligt henne själv är hon varken snabb eller långsam.

– Det är mer att jag gör smarta löpningar och har bra kondition. När de andra är lite trötta så kanske jag ser lite snabbare ut än vad jag är om jag ska vara ärlig, haha.

Vad betyder fotbollen för dig?

– Jag har aldrig sett mitt liv utan fotboll. Det har alltid funnits där för mig. Min pappa var tränare för mig när jag var yngre och vi har alltid pratat fotboll hemma.

ANNONS

I Julia Jonassons liv finns inget roligare än fotboll. Hon spelar själv och följer sporten både via tv och genom att se matcher på plats.

– Jag följer inget lag slaviskt utan jag kan se allt. Jag älskar att åka och kolla på lokalfotboll. Antingen i de lägre serierna eller Elitettan.

Analyserar motståndarna

Men det är inte bara för att det är roligt som Julia Jonasson åker och kollar på matcher. Det har även ett annat syfte.

– Självklart spanar jag in motståndarna om vi ska möta ett visst lag. Det ska jag inte sticka under stolen med. Det gjorde jag i fjol exempelvis när jag spelade för Skoftebyn. Om Vänersborgs FK då mötte något lag så försökte jag analysera så gott det går. Men det gör väl de flesta spelarna …

Jag är övertygad om att så inte är fallet.

– Va? Det är ju superviktigt att veta sina motståndare. Det är framför allt skönt att veta hur de spelar.

Har det blivit några extra mål från din sida med tanke på att du har åkt och spanat in motståndarna?

– Ja, det kanske det har blivit.

Vad har ni för mål med LSK i år?

– Ljungskile är lite kända för att satsa högt. Så jag antar att det blir så även i år. Jag satsar i alla fall alltid högt med min egen prestation. Det är en jäkla tuff serie. Herrejösses. Men jag älskar sådana matcher när det gäller mycket.

ANNONS

Vilka personliga mål har du med säsongen?

– Det vore kul om jag kan göra mål eller spela fram andra. Jag har en blick för att göra mål och är alltid vid målet och rör runt. Jag vill såklart göra mål, men att bli skyttedrottning är inget jag behöver bli. Jag vill bara hjälpa laget för att vi ska vinna.

ANNONS