Mångsysslaren Angelo Vega – en ambassadör för futsal

Angelo Vega startade laget som på fyra år spelat tre SM-finaler. Han är spelare, tränare, lagledare och sportens ambassadör. Men sagan om IFK Uddevalla futsal slutar inte här.

ANNONS
|

Det har gått några dagar sedan IFK Uddevalla futsal vann sitt första SM-guld. Festen är avklarad, vardagen har återvänt till Uddevalla under tiden som snön har både fallit och smält.

I en relativt ny sport har ett relativt nytt lag snabbt nått bra resultat och en stor uppskattning från publiken. Sedan det nationella seriespelet inleddes hösten 2014 har IFK Uddevalla tagit över som det mest besökta inomhuslaget i Bohuslän.

Nyckeln till populariteten är att det är hela Uddevallas lag, ja nästan hela Bohusläns lag om man frågar Angelo Vega som möter upp Bohusläningen på Dalabergs centrum. Platsen där många av lagets spelare har växt upp, lärt sig lira boll och slipat på sin teknik.

ANNONS

Tanken att starta ett futsallag i Uddevalla föddes då Angelo Vega lämnade Oddevold för spel i IFK Uddevalla i fotbollen, efter säsongen 2012.

– Vi vann SM-guld med FC Ibra då Mentor Zhubi och Martin Smedberg-Dalence spelade med oss. Men jag kunde inte vara med i finalen och Champions league i futsal för att jag spelade med Oddevold. Efter det var jag med i den första landslagstruppen och det var en jätteupplevelse. Då fick jag veta vad som skulle hända med sporten i Sverige och jag tog kontakt med "Ninne", säger Angelo Vega.

Ninne är Jan-Inge Carlsson, ordförande i IFK Uddevalla som lyssnade på planerna som Angelo hade.

– Han kom med idén och jag tyckte att det var lysande. Vi har många spelare här i norra Uddevalla som är dukiga inomhus och det var inga stora insatser från vår sida. Det var med en helt separat organisation där vi funnits som ett bollplank med stöttning när det behövts, annars har de gjort det här själva.

Sedan ville Angelo Vega ha med Mikael Alfredsson som ledare.

– En som alltid haft pondus och man respekterar, säger han om IFK:s matchcoach.

Bygget av laget startade och IFK behövde inte gå långt för att hitta spelare. Stommen i laget fanns i kompiskretsen där Dalabergshallen hade varit gemensam samlingsplats under uppväxten.

ANNONS

– Jag har massa vänner som alltid varit duktiga inomhus. Jag, Hector (Maravilla) och Petrit (Zhubi) har spelat ihop tidigare och jag fick fria händer. Albert (Hiseni) hade jag sett och många av de yngre från de gånger vi spelat på skoj på kvällar, helger och lov här på Dalaberg. Man skickade ut ett meddelande och så var vi kanske 30 stycken som spelade på kvällarna och så länge som vi kunde.

Eftersom Angelo var med i landslaget fick han täta rapporter om vad förbundet hade för planen med futsal i Sverige. Han fick reda på att ett nationellt seriespel var på gång och att sporten skulle växa på sikt. Det var också sporren för spelarna som bildade IFK Uddevalla futsal. De anmälde sig till alla turneringar de kunde hitta och fick lyfta många mindre pokaler innan ett regionalt seriespel med sammandrag ordnades under vintern 2013/2014.

IFK blev obesegrade och därmed kvalificerade till Svenska futsalligan – SFL – som den nationella serien senare döptes till. Nästa vinter var det premiär och Frölunda kom till Agnebergshallen den 16 november 2014. Bohusläningen skrev då att kön var lång för att komma in och till slut såg 366 personer matchen som IFK vann med 18–3. Mergim Berisha, Petrit Zhubi, Granit Berisha, Hector Maravilla, Albert Hiseni, Abass Hussein, Linus Skarin och Shkelqim Nuhiji noterade sig i målprotokollet i lagets första seger i högsta serien – det skulle komma fler.

ANNONS

– Vi fick folk till oss på matcherna och det gjorde sitt. Sedan var vi duktiga och det gick bra med.

Redan den första säsongen i SFL gick IFK Uddevalla till slutspel och flera spelare fick chansen i landslagstrupper under året. Till slut var Göteborg för svårt i finalen och det blev ett SM-silver.

Andra året fortsatte i framgångens tecken. Futsal fick mer utrymme på sportsidorna och landslaget spelade sitt VM-kval i Uddevalla. Albert Hiseni var en av spelarna som tog Sverige till nästa steg. Arrangemanget var så lyckat att förbundet även lade SM-slutspelet i Agnebergshallen.

Med hemmastödet i ryggen tog IFK sig till ännu en final. Där höll Robert Bagger på att skjuta guldet till hemmalagets och publikens stora jubel. I slutändan var Göteborg smartare och vann den svängiga matchen med 5–4.

– Första året gav vi dem ingen match egentligen. Andra året kände vi att vi var där men inte riktigt i närheten. Det var en bragd att vi tog oss till final. Jag tror inte att vi hade en enda träning med samma lag som på match, i år har det varit skillnad, säger Vega och syftar på den nyss avslutade säsongen.

Nu vet vi hur det gick. Inför den tredje SFL-säsongen var IFK Uddevalla ute efter revansch och det sades tidigt att de gick in för att vinna SM. Vägen fram till finalen resulterade bara i en enda förlust och det i en betydelselös match.

ANNONS

– En väldig lättnad att vi vann guldet nu annars kunde vi ha blivit det förlorande laget. Det var också gott att vinna mot Göteborg med 7–1 i serien, säger Vega som hade bilden klar för sig.

– Läktare med massa folk och ett gäng kompisar som sliter som djur för att lyfta den här bucklan, det var min dröm från början. Det kändes som att vi skulle ha folket bakom oss, vi har många vänner som har spelat i olika klubbar. Folket stöttar oss, det har vi känt av hela vägen.

IFK Uddevallas ordförande förstår att laget och sporten nått långt på relativt kort tid. Han säger att framgångarna har lockat publiken som också gillar formatet.

– Det är lättare att samlas inomhus om vintern och de gör fantastiska arrangemang. Jag är inte förvånad att många kommer för att titta. Nu drar det igång med Hammarby och Djurgården i högsta serien och det är en jättechans för sporten. När de är i Sverigetoppen gäller det att hänga kvar där uppe, det är det svåra när man är jagad, säger Jan-Inge Carlsson.

Nu är bucklan i Uddevalla. Fyra år och tre finaler sedan starten av laget är det fortfarande i stort sett samma spelare som representerar dem. Robert Bagger och Jihad Nashabat har anslutit längs vägen för att tillföra spets. Annars är Granit Berisha fortfarande lagkapten. Angelo Vega och Hector Maravilla lägger upp träningarna och Mikael Alfredsson coachar dem på matcherna för att nämna några.

ANNONS

– Det är helt fantastiskt att se grabbarna från att de växte upp till att de är stjärnor i en sport som börjar bli stor i Sverige. Sedan får man inte spela bara för att man är kompis. Resultaten är viktigast, berättar Angelo Vega.

Hur viktig är din roll i klubben?

– Jag har fixat med ljusen och röken till inmarschen. Min bror har hand om kiosken och arrangemanget. Jag har burit till kiosken, hämtat materialet till match och haft kontakten med sponsorer. Jag och Micke är inblandad i allt, men det är många fler också.

Är det "ditt" lag?

– Det är allas lag. Jag har lite erfarenhet och vill att det ska vara proffsigt så att spelarna har det så bra att de stannar. Vi erbjuder inte killarna någon ersättning men hoppas att de känner sig speciella. Alla gör sitt och vi har varit noga med detaljer. Uddevalla stöttar oss för att vi gör något bra och vi vill vara bra förebilder för ungdomar.

Mycket jobb har det varit, mycket jobb återstår. Nya vägar trampas upp hela tiden och IFK Uddevalla futsal har inte nått slutet. Drivande och längst fram i ledet går Angelo Vega. Bakom honom kommer Mikael Alfredsson, Petrit Zhubi, Granit Berisha och de andra som varit med från början. Många har gjort mycket men resan är bara påbörjad.

ANNONS

Fakta: Angelo Vega

Ålder: 32 år

Bor: Radhus på Hovhult.

Familj: Fru, andra barnet på väg plus ett bonusbarn.

Yrke: Rehabiliteringsassistent på ett HVB-hem.

Ser på: Vänner. Jag älskar det sedan jag spelade ihop med Andreas Lind i Oddevold. Jag har sett det tusen gånger och det gör mig glad.

Lyssnar på: Hip-hop, salsa, sydamerikansk musik.

Läser: Senaste boken var Zlatans. Bohusläningen, för att se om det står något om oss.

Angelo Vega om...

... reaktionerna efter guldet: Det känns som att hela Uddevalla har stått bakom oss. Sedan gör det sitt att vi har spelare från olika fotbollslag. Vi representerar hela Bohuslän och det har gett oss mycket. Det är kul att folk lever sig in i det och firar med oss. Fantastiskt och helt sjukt.

... nästa säsong: Vi är inte nöjda. Vi har erövrat Sverige och nu ska vi erövra Europa. Jag säger inte att vi ska vinna Champions league men vi ska bli historiska och komma längre än de andra svenska lagen. Nästa år så kommer alla att jaga oss och vilja slå oss, då måste vi vara beredda.

... nästa steg för IFK: Ett damlag som var aktuellt redan förra året. Ungdomslag är något som vi pratar om. Sedan är det Champions league och varför inte söka att arrangera det första steget här i Uddevalla?

... futsal i framtiden: Eftersom jag var med i det historiska första landslaget är jag lite av en ambassadör. Jag vill att fotbollen i Uddevalla ska gå bra och futsal är ett bra verktyg för att bli en bra fotbollsspelare individuellt och tekniskt. Min dröm är att det kanske går att välja på gymnasiet som ett alternativ.

ANNONS