”Fotboll är den bästa sporten på jorden och som tränare tycker jag att det är grymt roligt att få utveckla spelarna”, säger Malin Johansson.
”Fotboll är den bästa sporten på jorden och som tränare tycker jag att det är grymt roligt att få utveckla spelarna”, säger Malin Johansson. Bild: Privat

Malin Johansson: ”Fler kvinnor borde bli tränare – är jätteroligt”

Malin Johansson från Smögen tränar både seniorlag och distriktslag – samtidigt. Hon ser också många fördelar med att vara kvinna och fotbollstränare.
– Många herrtränare kan skrika och gapa mycket. Det tror jag inte går hem hos alla damspelare, säger hon.

ANNONS

Inom Bohusläns FF finns 46 olika seniorlag. Men bara tre av dem tränas av kvinnor.

En av dem är Malin Johansson som är spelande tränare för Bovall/Hunnebos damlag i division 3.

– Jag tycker att fler kvinnor borde satsa på att bli tränare. Det är verkligen jätteroligt. Mitt råd är att börja med att vara ledare i ett ungdomslag. Om du tycker att det är skoj, gå då vidare och testa på hur det är att vara tränare för ett seniorlag, säger Malin Johansson.

"Går inte hem hos damspelare"

27-åringen från Smögen menar att kvinnliga huvudtränare är viktiga för sportens framtid och framför allt för damfotbollen.

ANNONS

– Kvinnliga tränare har ett annorlunda tänk och mer erfarenhet från damfotboll än vad manliga tränare har. Det gör att de i regel förstår spelarna på ett annat sätt.

Hon fortsätter:

– Sedan kan många herrtränare skrika och gapa mycket. Det tror jag inte går hem hos alla damspelare. Istället tror jag att de manliga tränarna, generellt sätt, hade vunnit på att vara mer konstruktiva.

Jobbar även för BFF

Malin Johansson är inte bara A-lagstränare för Bovall/Hunnebo. Hon är dessutom distriktskapten för Bohusläns FF:s flickor födda 2005 som i sommar ska till Utvecklingslägret i Halmstad.

– Det är extremt roligt att få utveckla tonåringar till seniorspelare. Speciellt eftersom tjejer ofta blir A-lagsspelare i ganska tidig ålder.

Hon har gått tränarutbildning C – det första steget – och om ett par veckor ska hon gå tränarutbildning B ungdom.

– Förbundets utbildningar har gett mig mycket. Jag var skeptisk i början eftersom den första kursen bara är för de ledare som tränar barn upp till tolv år. Så vad kunde jag lära mig som tränar ett seniorlag?

Rätt mycket skulle det visa sig.

– Det kanske är självklara saker, men att det alltid är viktigt att förklara syftet med träningarna och övningarna: varför vi tränar som vi gör. Det är grundläggande oavsett om du tränar ungdomar eller seniorer och det har jag haft nytta i min roll som huvudtränare för Bovall/Hunnebo.

ANNONS