Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I nya kläder. Hector Maravilla har vunnit två SM-guld som spelare i IFK Uddevalla. Nu leder han laget som tränare när säsongen startar med ett mästarmöte mot IFK Göteborg på söndag. Bild: Erik Weiefors
I nya kläder. Hector Maravilla har vunnit två SM-guld som spelare i IFK Uddevalla. Nu leder han laget som tränare när säsongen startar med ett mästarmöte mot IFK Göteborg på söndag. Bild: Erik Weiefors

Maravilla debuterar i futsalens mästarmöte

Efter två träningar med laget ska Hector Maravilla leda sitt IFK Uddevalla från en ny position. De svenska mästarna startar med hemmamatch mot IFK Göteborg.

Den svenska futsalligan har till årets säsong gjorts om igen. Efter flera år med två serier och ett slutspel ska det i stället avgöras med en enda högstaliga med 14 lag. 26 omgångar ska kora en mästare i mars.

I helgen spelas premiäromgången och det blir med ett riktigt mästarmöte. IFK Göteborg vann SM-guldet 2015 och 2016 innan IFK Uddevalla tog över tronen med titlarna 2017 och 2018.

Blåvitt är ett nytt lag

Agnebergshallen står värd för söndagens match mellan den svenska futsalens tungviktare.

– Ett tufft motstånd men "Blåvitt" är ett helt nytt lag i år. Det är ett generationsskifte på gång där några av de äldre inte är med längre. De har spelat några träningsmatcher där de blandat och gett så jag vet inte vart vi har dem. Vi fokuserar på vårat, säger Hector Maravilla, IFK Uddevallas nye tränare.

29-åringen var spelare i IFK fram tills för en vecka sedan. Men när Champions leagues Main round avslutades bytte han matchtröjan mot coachjackan för att leda laget från sidan.

Tanken är att han inte ska spela alls.

"Inte det lättaste beslutet"

– Det känns jättejobbigt och var inte det lättaste beslutet men jag börjar plugga nu och det blir tufft att hänga med. Du måste hålla igång själv och det hinner jag inte nu, säger Maravilla som just börjat en femårig utbildning till tandläkare.

Tidigare höll han i träningarna tillsammans med Albert Hiseni, något som de kommer att fortsätta med även om Maravilla har huvudansvaret.

– Jag har fått frågan att bli tränare innan men har velat fortsätta som spelare. Att vara spelande tränare tror jag inte på för att ta ut mig själv före någon annan är känsligt. Då är det bättre att bara vara tränare för att få spelarnas tillit.

Arlind som assisterande?

Ledarna som funnits med tidigare fortsätter vid sidan om Hector Maravilla. Andres Moncada, Emilia Widengren och Sara Wigholm stannar i truppen där 19-årige Omar Hassan också ska ingå. Han hjälpte Maravilla i IFK:s juniorlag under förra säsongen.

En assisterande tränare är ännu inte klar. Under Champions league på Cypern hade den tidigare spelaren Arlind Sadriu den rollen.

– Jag har inte bråttom för det är viktigt att den personen är med hela säsongen. Arlind är fortfarande högaktuell men det är till exempel arbete som ska passa in också.

Under den gångna veckan har Hector Maravilla lett två träningspass och pratat med de flesta spelare i truppen där ingen aviserat att de vill sluta eller byta klubb innan säsongen drar igång.

– Alla är spelsugna och vill köra, säger den nye IFK-tränaren.

Svenska futsalligan, första omgången

IFK Uddevalla–IFK Göteborg

Agnebergshallen: söndag, 16.00