Marcus Berg bekräftar – slutar i landslaget

Marcus Berg har gjort sitt i landslaget. Anfallaren bekräftar att EM-förlusten mot Ukraina blev hans sista framträdande i den blågula dressen.
– Jag är jag extremt glad och stolt över det jag och laget har gjort, säger han.

ANNONS
|

Marcus Berg har varit given på topp i Janne Anderssons landslag och fanns med i startelvan när Sverige inledde EM mot Spanien tidigare i sommar.

Han fanns även på plan när Sverige senare slogs ut ur mästerskapet av Ukraina. Matchen blev hans sista i det svenska landslaget.

På fredagen meddelade den 34-årige anfallaren att han gjort sitt i den blågula dressen.

– Ja, det har jag sagt och det har jag pratat med Janne (Andersson, förbundskapten) om. Det är inga konstigheter. Jag hörde att han hade sagt något om att det inte riktigt var klart, men jag och Janne har pratat under lång tid. Jag tror att han vet om det. Sedan har vi inte hörts efteråt, det får vi göra det. Men det har varit ganska klart för alla och det har jag varit ganska öppen med.

ANNONS

Han motiverar sitt beslut:

– Det är skitkul såklart, men det tar tid och energi. Det kostar mycket att vara med i landslaget. Det blir lite som grädden på moset, när du är med där spelar du mot det bästa motståndet. Det kostar mycket och jag känner för min del, jag blir 35 i år, att det priset är jag inte beredd att betala. Jag vill lägga allt fokus här och nu, så jag förhoppningsvis håller ett par år till.

”Jag är extremt glad och stolt”, säger Marcus Berg.
”Jag är extremt glad och stolt”, säger Marcus Berg. Bild: JOEL MARKLUND

Berg om tiden i landslaget: ”Glad och stolt”

Som konstaterat blev sista landslagsmatchen en snöplig förlust i förlängning mot Ukraina. Ett bittert uttåg ur EM. Men det finns också många ljusglimtar från Bergs nästan hundra landskamper.

– Det är väl inte den sista tiden i landslaget som definierar min tid där. Jag ser tillbaka på den tiden som fantastisk. Jag har fått vara med och ta Sverige till en kvartsfinal i VM och ett EM-slutspel, gå vidare från det. Så sätt är jag extremt glad och stolt över det jag och laget har gjort.

Hur var det att skiljas från alla vänner efter EM-uttåget?

– Det blev ett ganska snabbt avslut där ändå. Sen match mot Ukraina och vi drog hem direkt efter. Vi landade i Göteborg vid halv sex på morgonen. Vi pratade lite om det, det var ganska känslomässigt. Framförallt för oss som har hängt ihop ganska länge. Vi hörs fortfarande, men kommer inte ses lika ofta som vi har gjort.

ANNONS

Han fortsätter:

– Det är speciellt, men allt har sin tid. Och man har vetat om att den här tiden kommer. Man får bara acceptera det och glädjas åt det man har varit med om.

Hur ser du tillbaka på EM för egen del?

– Det är klart att man alltid vill spela och vara med och bidra. Så sätt är det klart att det känns lite samma som för laget, ett tråkigt slut. Samtidigt spelade jag de två första matcherna, vi tog fyra poäng mot Spanien och Slovakien. Det är klart att jag tar med mig det. Förr hade jag en mycket större roll i landslaget. Jag tappade de sista matcherna, det är klart att det är tufft. Samtidigt har vi en stark konkurrenssituation med unga spelare som har gjort det bra. Det är heller inget man kan göra något åt.

Marcus Berg  jublar efter att Sverige blivit klart för VM-kvartsfinal 2018.
Marcus Berg jublar efter att Sverige blivit klart för VM-kvartsfinal 2018. Bild: JOEL MARKLUND

Under mästerskapet fick Berg kritiska och hatiska kommentarer på sociala medier. De vällde in efter att han hade missat en fin målchans i premiären mot Spanien.

– Landslaget är det största du kan vara med om och det syns. Alla bryr och alla tycker och tänker. Det har jag inga problem med och jag förstår att alla inte gillar min spelartyp eller hur jag är, det har jag inga problem med. Jag vet vad jag gjort och vet vilket CV jag har. Det är jag otroligt nöjd över och förhoppningsvis kan jag bygga på det ännu mer här. Det är inget som rör mig, men till slut når det en gräns och det är inte acceptabelt, säger Berg nu.

ANNONS

Han tillägger:

– Ingen ska behöva ta det oavsett vem du är. Jag har familj runt mig och vänner, de ska inte behöva utstå sånt, det blir fel. Då gäller det sätta ner foten. Nu får vi se vart det tar vägen, det är under utredning fortfarande.

Marcus Berg blir spelklar för IFK Göteborg när övergångsfönstret öppnar den 15 juli – och kan därmed göra comeback i den blåvita tröjan hemma mot Mjällby AIF den 18 juli.

– Målet är att vara med mot Mjällby. Jag ska börja träna för fullt på tisdag. Fysiskt känns det bra. Nu är det bara att öka! Det känns skitbra att vara här. Sugen på att vara med fullt med laget.

ANNONS