Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Martin Smedberg-Dalence om tiden i Bolivia

LSK-profilen Martin Smedberg-Dalence, 35, är tillbaka i Sverige och Göteborg – den här gången i Utsiktens tröja.
Avslutet på proffsäventyret i Bolivia blev turbulent då presidenten Evo Morales avgick.
– Det var tårgas, vapen och bomber. Det var verkligen illa, säger han till Expressen.

Martin Smedberg-Dalence fostrades i IFK Göteborg innan karriären tog honom vidare till bland annat Ljungskile och IFK Norrköping innan han gjorde en sejour i Blåvitt mellan 2014 och 2017. Därefter valde Smedberg-Dalence ett proffsäventyr i Bolivia, samma land hans far kommer ifrån och som han själv är medborgare i.

I år blev 35-åringen klar för en återkomst till Göteborg.

Efter att ha fört diskussioner med Ljungskile och tränat med Blåvitt skrev slutligen Smedberg-Dalence på ett treårskontrakt med Utsikten i Ettan. Förutom spelare är Smedberg-Dalence också assisterande tränare till Bosko Orovic.

– Först och främst är jag spelare. Men jag ser en framtid som tränare och det blir en bra erfarenhet att få börja här och få se det lite från andra sidan som ledare, har Smedberg-Dalence beskrivit sin roll.

"Illa – militären vandrade runt på gatorna"

Familjen har nyligen fått tillökning och efter var sin säsong i bolivianska klubbarna Bolivar och Always Ready ville han hem till Göteborg.

– Det var en jäkla resa men jag ångrar inte att jag gjorde de två åren. Jag har lärt mig mycket och tar med mig en del fotbollsbitar av många riktigt duktiga fotbollsspelare som individuellt höll hög klass, sammanfattar han perioden.

Avslutningen på hans tid i landet blev emellertid stökig. Dåvarande presidenten Evo Morales avgick i november 2019 efter lång tid av protester och kritik mot misstankar om valfusk.

– Man fick hålla sig inomhus sista två månaderna. Det var illa och militären vandrade runt på gatorna. I området jag bodde var det ganska lugnt, men jag hade många lagkamrater som bodde nära parlamentet och där var det mycket kaos på kvällarna. Det var tårgas, vapen och bomber. Det var verkligen illa, säger Smedberg-Dalence till Expressen.