Mattias Pettersson-Pohl: ”Övertygad att vi skulle klara oss i tvåan”

Allt talar för att Herrestads AIF säkrar sin andra raka serieseger inom kort. Men trots en stor ledning i division 3 vill tränaren Mattias Pettersson-Pohl inte ta ut någonting i förskott.
– Vi förstår att vi har skaffat oss ett bra läge och jobbar hårt för att det ska bli helt klart givetvis.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Om du leder ett lag som inte förlorat en tävlingsmatch på ett drygt år kan det vara lätt att sväva iväg. På samma sätt kan det vara enkelt att ta ut en serieseger i förskott när avståndet till jagande lag blivit större och större under säsongen som gått.

Så är det inte för Mattias Pettersson-Pohl.

Herrestads tränare är såklart glad och stolt över lagets framgångar men står samtidigt stadigt på jorden.

– Det klart att man är nöjd så som det har utvecklat sig med 14 segrar och tre oavgjorda. Det är riktigt bra gjort som nykomling med många oprövade kort, säger 46-åringen när vi satt oss ner på Undavallen.

ANNONS

Herrestads AIF har en halvtimme kvar till veckans andra träning. I helgen är det ny hemmamatch och ännu en möjlighet att bättra på den redan imponerande sviten.

På 24 tävlingsmatcher har de inte förlorat en enda gång. Den senaste förlusten kom den 14 augusti 2020.

– Målsättningen inför säsongen var att hänga kvar. Sedan har vi jobbat ganska hårt med gruppen på att fokusera på det vi kan påverka – och det är nästa match. Klart att vi hör, ser och känner att vi har mycket självförtroende. Vi är trygga i vårt spel och spelarna vet sina roller ute på planen.

Det där svaret har Pettersson-Pohl levererat några gånger nu. Dels till Bohusläningen efter någon match, dels till alla dem som kommer fram och vill prata fotboll under en framgångsrik tid.

”Det ser väldigt bra ut...”

"Är det klart nu?"

Den frågan ekar över Undavallen sedan några veckor tillbaka.

– Vi förstår att vi har skaffat oss ett bra läge och jobbar hårt för att det ska bli helt klart givetvis. Efter Åsarpmatchen (1–1 i lördags) känner jag att vi är nära för det skiljer tolv poäng och vi har 15 kvar att spela om.

Har du hört talas om något lag som tappat tolv poängs ledning med fem omgångar kvar?

ANNONS

– Nej. Det ser väldigt bra ut och vi har en bra grupp som tränar på bra och grabbarna är hungriga.

Hur gör du för att hålla spelarna påkopplade?

– Det jobbar vi med och pratar om hela tiden. Varje vecka och varje träning. Det är vår egen prestation som avgör det som sker i matcherna.

Hur stolt är du när du tittar på resultaten?

– Just nu känns det bra och det är klart att jag känner en stolthet, men vi är inte riktigt framme. Vi inte har förlorat en tävlingsmatch på 14 månader. Det är bra gjort och såklart är jag är stolt över det vi har presterat och levererat hittills, men vi är inte nöjda. Vi är fortfarande hungriga.

Sådär skulle den här intervjun kunna fortsätta ett tag till. Mattias Pettersson-Pohl rusar inte iväg utan behåller lugnet och svarar ödmjukt. Blygsamt till och med. Det trots att Haif tillsammans med Kiruna FF är landets enda obesegrade division 3-lag i år.

Föga förvånande vill Pettersson-Pohl inte ta åt sig av äran.

– Vi jobbar på med den filosofin vi har och spelarna känner sig trygga. Vi har blivit tydliga i det vi vill och det är klart att jag har en del i det, men hur mycket får du fråga någon annan.

ANNONS

Unga och erfarna spelare

På planen har Herrestad fått ihop ett starkt lag. Många unga spelare har växt och tillsammans med några mer erfarna så har kollektivet bildat ett vinnande koncept.

Ett utropstecken är 17-årige målvakten Eskil Persson som kom från division 7-klubben Karlsberg United i vintras. Då visste inte tränaren vem han var.

– Jag blev tipsad av Stratos (Kenstanlis, spelarutvecklare i Bohusläns fotbollförbund) så jag får tacka honom. Eskil har gjort en otroligt bra säsong, säger Pettersson-Pohl som också hämtade in bröderna Mohammed och Haidar Omar från IFK Uddevalla samt Rickard Johansson från IFK Lane.

– Rickard har betytt mycket för gruppen. Jag kände honom sedan tidigare eftersom jag hade honom fem år i Lane, ett år i Oddevold och ett år i Grebbestad. Jag vet vad jag får av honom och det är en fantastiskt bra värvning.

Efter sin aktiva fotbollskarriär har Mattias Pettersson-Pohl varit tränare i Lane, Oddevold, Grebbestad, Svane och nu Herrestad i fyra år. Vad som händer i framtiden vet han inte.

– Kontraktet går ut i oktober och det är inget som är spikat. Vi har pratat lite lätt men inget mer.

Vad vill du själv?

– Gå upp i tvåan.

... och följa med själv?

ANNONS

– Det är inget som är klart men jag trivs bra i föreningen.

”Vi skulle klara oss i tvåan”

Herrestad är onekligen på uppgång men var länge ett lag i Bohusläns lägre divisioner. Nu är klubbens andra raka serieseger riktigt nära.

– Att gå upp i trean var målet egentligen. Att det skulle gå så bra som det har gjort hittills hade jag inte förväntat mig. Vi skulle etablera oss.

Tittar du någon gång på tabellen och är förvånad?

– Nej. Jag vet att vi är starka. Det var väldigt bra att vi mötte Oddevold i en träningsmatch innan seriestarten. Vi förlorade med 2–0 men satte försvarsspelet och det tog vi med oss in i premiären mot Skoftebyn som var seriefavoriter. Där vann vi med 1–0 och lade grunden.

Har du vunnit två serier i rad förut?

– Det har jag inte gjort och det är få förunnat att vara med om. Det är jätteroligt.

Kan Herrestad fortsätta uppåt?

– Jag vet inte. Det handlar om att få in rätt typer som utvecklar gruppen framåt. Gör man det så finns det stora möjligheter.

Mattias Pettersson-Pohl är säker på att årets Herrestad skulle kunna spela i division 2.

– Vi har ett bra grundspel där spelarna är trygga och vi har spetskvalitet framåt som visar sig i tabellen. Vi har gjort 53 mål på 17 matcher och jag är ganska övertygad att vi skulle klara oss i tvåan.

ANNONS

Så vinner Herrestad serien i helgen

Herrestads AIF toppar division 3 nordvästra Götaland med tolv poängs marginal till Åsarp/Trädet och Alingsås IF. Åsarp/Trädet förlorade sin match i den 18:e omgången och Haif har nu chansen att säkra förstaplatsen redan på lördag.

Det som krävs är att Herrestad tar fler poäng än Alingsås IF. Skulle båda lagen ta en eller tre poäng är det, trots allt, i praktiken klart eftersom Haif då har tolv poängs försprång och 27 måls bättre målskillnad (före helgen) med fyra matcher kvar.

Herrestad–Råslätt och Alingsås–Ekhagen spelas samtidigt med avspark lördag klockan 13.00.

Här hittar du tabellen.

LÄS MER:Herrestads AIF:s stora succé – leder division 3 som nykomling

LÄS MER:Supersiffran: Herrestads AIF bland Sveriges bästa

ANNONS