Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debutant. Robert Bagger har genom åtta mål i SFL skjutit sig in i det svenska futsallandslaget. Här syns han i en närkamp med IFK Göteborgs och landslagets lagkapten, Nicklas Asp.

Med stora mål i det lilla landet

Vinsterna kommer först. Sedan speltiden. Sist målen. Robert Bagger och Fredrik Söderqvist vet vad de vill med den kommande landslagssamlingen.

Ingenting lämnas åt slumpen när Sverige ska försöka kvalificera sig för sitt första EM-slutspel i futsal.

Sveriges förbundskapten, Charbel Abraham, befinner sig i Madrid och scoutar Montenegro som möter Spanien i en träningsmatch. Därefter ansluter han till landslagssamlingen i Gibraltar.

Med i den blågula 14-mannatruppen finns fyra IFK Uddevallaspelare. Tre som har varit med förut och en 28-årig debutant – Robert Bagger.

Resan till landslagsdebuten går via ett av världens minsta länder, knappt sju kvadratkilometer landyta på en udde utanför södra Spanien. Förutom värdlandet Gibraltar ska Sverige också spela mot Montenegro.

– Väldigt kul och gott med ett brejk. Jag har aldrig lyckats komma med på någon samling tidigare, säger Robert Bagger som i december berättade för Bohusläningen att han hade som mål att spela i futsallandslaget.

– Man har alltid velat spela för landslaget i den blågula tröjan. En liten dröm men jag hade kanske inte tänkt att det skulle hända nu. Ett mål är uppnått – nu har jag nya som att få speltid och kanske få peta in nåt mål. Framför allt är det viktigaste att vinna matcherna.

Robert Bagger har aldrig tidigare spelat någon landskamp eller varit med på någon samling, varken i fotboll eller futsal. Han har dock koll på flera spelare som han mött eller spelat med futsalligan.

– Jag kollade sista matchen i Nordic cup som gick på tv. Allt går snabbare än i SFL med högre tempo och individuellt duktiga spelare. Det gäller att lära sig det.

Landslagsdebuten kommer visserligen sent för offensive Bagger. Men han har drömbilden klar för sig hur den ska gå till.

– Det är mycket folk på läktarna. Det är tajt, jämnt och så få jag avgöra, säger han som också ser samlingen som ett äventyr.

– Det är en resa i sig. Jag har aldrig varit där och det ska bli kul att upptäcka.

Lagkamraten i IFK Uddevalla futsal, Fredrik Söderqvist, ser fram emot tävlingslandskamper för första gången – dessutom i ett land han aldrig besökt förut.

– Det blir en ny erfarenhet och ett nytt ställe att se. Vi ska på sightseeing där någon ska visa oss runt. Jag har hört att det är ett fint ställe och det ska bli gött att slippa kylan.

Montenegro har Sverige mött förut. Då blev det 3–3 i kvalet till VM som spelades i Uddevalla hösten 2015.

– Vi möter två lag som jag inte har koll på, men jag ser oss som favoriter. Sedan det VM-kvalet har vi utvecklats mycket, säger Fredrik Söderqvist som har tydliga mål med samlingen.

– Att vi vinner gruppen och går vidare. Personligen är det att få spela mycket – och att göra mål.