Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Håkan Mild tror på seger i kvällens final.

Mild tippar 2–1 till Sverige

Sveriges senaste EM-final för U21-landslag slutade med 1–0-seger efter mål av Pascal Simpson – och med Håkan Mild på mittfältet. – Jag måste vara positiv och säger 2–1 till Sverige, är Radiosportens nye expertkommentators förutsägelse inför kvällens drama.

Italien vann dubbelmötet totalt och kunde då, för 23 år sedan, titulera sig Europamästare. Ändå var det svenska U21-landslaget ett av våra mest framgångsrika, vilket senare även märktes på A-landslaget.

– Det var ett jäkligt bra lag, ungefär som nu. Vi hade Tomas Brolin och Johnny Rödlund på topp, där fanns Joachim Björklund, Patrik Andersson, Stefan Landberg och Ölme Johansson, säger Mild.

Flera av spelarna från finallaget 1992 ingick senare även i det svenska bronslaget i VM 1994. U21-landslagets framgångar har fått många att dra slutsatsen att svenska landslag skall byggas som en enhet, som ett lag.

Finns det därmed en garanti att det i framtiden kommer gå lika bra för detta U21-landslag som ert?

– Historiskt sett har många av de framgångsrika U21-landslagen senare blivit stomme även i A-landslaget. Som Pontus Kåmark, Klas Ingesson, Martin Dahlin och Kennet Andersson, som 92-landslaget, som laget 2004 med Johan Elmander och Kim Källström. Har du vunnit en gång vill du gärna göra det igen, säger Håkan Mild.

Vilka kan vara aktuella för A-landslaget redan till EM nästa sommar?

– Går man till EM finns det ett par spelare som borde gå in direkt.

Vilka?

– Ludwig Augustinsson kan du spela in, landslaget kommer inte bli sämre. Det som Oscar Lewicki har presterat hittills har varit väldigt bra. Och någon mittback. Det behöver komma in något där, säger Håkan Mild.

Var går gränsen för detta lag?

– Det skall bli jättespännande att se. Efter VM 1994 var det som att det inte räckte att vara trea i världen. Vi mötte Island borta, vann, men det var som att det inte räckte att göra som vi hade gjort.

FINALEN 1992

Enda gången tidigare som Sverige spelat final i U21-EM var 1992. Då avgjordes finalen i två matcher. Efter vinst hemma på Värendsvallen i Växjö 1–0, blev det förlust borta i Ferrara med 2–0 och guldet gick till Italien.

Följ matchen direkt på bohuslaningen.se