Mot Öster på vägen uppåt

Han har hela tiden klättrat uppåt i seriesystemet. Nu tar Jesper Andreasson nästa kliv på karriärstegen. Till superettan och storklubben Östers IF.

ANNONS
|

Visserligen har de senaste åren inte varit så framgångsrika, men Östers IF är en storklubb i svensk fotboll. Fyra SM-guld och totalt 32 säsonger i allsvenskan genom åren, den senaste 2013.

Det senaste året slutade med serieseger i division 1 södra och en plats i nästa års superettan. I Öster blåser friska vindar och klubben satsar för att ta sig tillbaka till högsta serien.

Som en del i bygget av ett slagkraftigt lag har laget hämtat in 26-årige Jesper Andreasson, senast i norska Ullensaker/Kisa och med IFK Uddevalla som moderklubb.

– Jag hörde om intresset första gången under hösten. Sedan igen efter säsongen och då tackade jag ja nästan direkt, säger Jesper Andreasson som är hemma i Uddevalla under jul- och nyårshelgen.

ANNONS

Han sköter träningen själv under ledigheten och kommer direkt från gymmet till intervjun. Det blir en kaffe och ett samtal om vägen från väster till Öster, från Norge till superettan.

– Jag vill gärna ha en hel försäsong med laget och därför var det skönt att det blev klart tidigt. Intresset var stort från båda håll och då gick det snabbt.

Att få spela för en professionell klubb som drar till sig ett stort intresse lockade förstås. Jesper Andreasson skrev på ett tvåårskontrakt i början av december. Den sjätte januari går flyttlasset till Växjö.

Öster hade ett publiksnitt på 2842 personer i söderettan och när seriesegern säkrades var det över 5000 på Myresjöhus arena i Växjö. Klubben har en vision där de ska vara etablerade i allsvenskan 2020. Med en arena för 12000 och en inomhushall finns det bra förutsättningar att klättra högre.

– Jag har bara spelat i småklubbar och det ska bli sjukt skoj. Jag har gått den långa vägen och vill ta ett steg till om chansen kommer, säger Jesper som tror att han har gjort någon match i division 6 med IFK Uddevallas B-lag.

Efter det passerade IFK serie efter serie på vägen uppåt och efter säsongen i division 1 2014 lämnade den då 24-årige Andreasson för Ullensaker/Kisa. Då hade han spelat i samtliga divisioner upp till ettan.

ANNONS

– Folk tyckte att jag skulle ha lämnat IFK tidigare, men det var för att jag inte hade något attraktivt att gå till. Alla vet att jag trivdes jättebra men det var skönt att jag klippte banden till slut. Jag kände mig mogen att gå och det var helt rätt att lämna då, även om man kanske är gammal när man är 24.

Tiden i Norge har för det mesta varit uppåt. Jesper Andreasson har oftast spelat från start som central mittfältare. Det är också där, som en av två defensiva i tränaren Thomas Askebrands 4-2-3-1 som han är tänkt att användas i Öster.

Men några mål har det inte blivit under tiden i Norge.

– Det är något jag behöver jobba på, att komma upp i planen och få skottläge. Det blev några hockeyassist och några bra passningar som våra forwards inte lyckades sätta, säger Jesper.

Om Jesper Andreasson och Öster lyckas att ta ännu ett steg uppåt återstår att se. Ambitionen, viljan och förutsättningarna finns där.

– Att komma till Öster är ett stort steg uppåt för mig. Det räcker att gå in på arenan där det strålar av professionalism. När jag skrev på så fick jag massor av nya följare på Twitter som hälsade mig välkommen. En okänd Uddevallakille som har spelat i Norge som får kärlek, det är stort.

ANNONS

Kaffet är slut. Ytterligare ett besök på gymmet är inplanerat efter intervjun. Jesper Andreasson är på väg uppåt – och den vägen går via Öster.

Fakta: Östers IF

Bildad: 1930

Meriter: Fyra SM-guld (1968, 1978, 1980, 1981), Ett cupguld (1977), 32, säsonger i allsvenskan

Tidigare spelare: Thomas Ravelli, Andreas Ravelli, Tommy Svensson, Jan "Lill-Damma" Mattsson.

Årets lag: Tre spelare med ett förflutet i Bohuslän. De tidigare Ljungskileanfallarna Admir Bajrovic och David Johannesson samt Jesper Andreasson. Trotjänaren Denis Velic lagt skorna på hyllan och blir i stället assisterande tränare.

Fakta: "Joby"

Jesper Andreasson om ...

... sina styrkor som spelare: Jag är ganska stark och explosiv. Bra teknik och bolltouch. Och bra på huvudet.

... svagheter: Lite positionsspel. Det blir en ny roll och det finns en del saker som jag behöver jobba på.

... smeknamnet "Joby": Det började på MSN-tiden. Det var massa konstiga smeknamn och jag skrev J0by med en nolla. Sedan har det hängt med och nu är det bara morsan som säger Jeppe.

ANNONS