NYDEKORERAT. Munkedalsledarna Niklas Carlén, Elin Carlsson, Aine Bäckström och Niklas Aldegren samlade kring det stensatta klubbmärket i nyrenoverade lokaler.
NYDEKORERAT. Munkedalsledarna Niklas Carlén, Elin Carlsson, Aine Bäckström och Niklas Aldegren samlade kring det stensatta klubbmärket i nyrenoverade lokaler.

Munkedals IF - en framgång huggen i sten

Dagens verksamhet i Munkedals IF borde vara resultatet av långt och hårt arbete. Hårt har det varit, men de lyckade förändringarna har gått snabbare än vad man kan ana.

ANNONS
|

Till att börja med har Munkedals IF en helt annan bild av framgång än vad som är vanligt bland många klubbar. Det finns säkert många föreningar som sympatiserar med idrottsrörelsens stolta mål, men få förmår att leverera.

Munkedals IF är på god väg - för resan som började på allvar för ungefär fem år sedan, har egentligen bara börjat.

Receptet på Munkedals bild av framgång är både enkelt och svårt, men håller sig till några tydliga grunder och en god regel för att trygga kontinuiteten.

– Vi jobbar långsamt - och dessutom är vi många som gör lite var. Då är det färre som tröttnar och lägger av, säger Aine Bäckström, en av klubbens många engagerade ledare och bland annat sammankallande för den fem personer starka fotbollssektionen.

ANNONS

När det gäller synen på aktiva och ledare förklarar Niklas Aldegren mer om klubbens grundläggande värderingar.

– Vi strävar efter att fostra bra personer. Att utbilda, utveckla och att se till att de följer föreningens värdegrunder.

I Munkedals IF är nämligen segrar något som kommer på lång sikt.

– Kortsiktiga resultat kommer i sista hand och alla får spela - även om vi förlorar en del ungdomsmatcher mot klubbar som toppar sina lag. Man får misslyckas för att kunna lyckas, men det är lite svårt att förklara för en del, säger Niklas Carlén, sammankallande i ungdomskommittén.

Därför lyfter klubben också upp egna unga spelare i A-lagen. Kommande säsong finns fem 18-åringar, en 17-åring och en 16-åring i truppen. Föryngring i alla led är ett annat av klubbens mål.

Omkring 220 barn mellan sex och 15 år i totalt elva grupper spelar nu fotboll i föreningen som ovanligt nog dessutom har fyra lag i seniorspel och tre U17-lag. Varje grupp har minst tre ledare.

– Vi ökar i medlemsantal varje år, säger Aine Bäckström.

En förklaring är att klubben jobbar nära det övriga föreningslivet. Samarbete och samförstånd är bättre än sammanslagning tycker de.

– Det är till exempel samma damlag i innebandy som i fotboll och många ledare är med i båda klubbarna. Därför blir det ingen konkurrens och press att välja idrott, säger Elin Carlsson, ungdomsledare och målvakt i damlaget.

ANNONS

Klubben har det väl förspänt på anläggningssidan med bland annat tre bra gräsplaner - utan konkurrens om tiderna.

– Men det är ett jädra slit. Vi blev bortskämda och tog mycket för givet när vi hade kanslist och vaktmästare. Nu har vi två pensionärer som klipper gräset och det andra delar vi upp, säger Aldegren.

Det är inga större problem. När klubben senast arrangerade en arbetsdag kom 160 personer. En mängd som skulle få de flesta andra föreningar på samma nivå att häpna.

– Vi räknade med hälften och fick snabbt fixa mer mat, skrattar Aine Bäckström och berättar att klubben planerat in två dagar under 2017.

Även ekonomiskt går klubben framåt. Den stora fotbollsskolan med upp till kring 200 deltagare går jämt upp, men en sommarcup ska enligt klubbens förhoppningar locka 60 lag. En sponsorgrupp har dessutom ökat intäkterna med närmare 300 procent.

För några år sedan var det inte så. Då kom 400 000 från Thordénstiftelsen sedan klubben haft stora utgifter för reparationer av sin anläggning.

– Annars hade vi inte överlevt, säger Aine Bäckström.

Med den drivkraft som numera finns i klubben är det nästan svårt att tro honom.

ANNONS