Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nio Bohuslag i 42:a Gothia cup

Många unga fotbollsspelare spelare drömmer om att få bli stora stjärnor en dag. Men de har också varit små.

Kommande vecka samlas massor av lovande och hoppfulla fotbollsungdomar för att spela Gothia Cup, världens största turnering för spelare mellan 11 och 19 år.

Alla har haft glädje av sitt spelande, men många tjejer och killar som spelat i turneringen har avancerat till sina länders högsta ligor och i vissa fall även till landslagen.

Främst av dem alla är den 34-årige spanjoren Xabi Alonso, spanjoren som från moderklubben Antiguoko sedan gick till Real Sociedad Eibar, Liverpool och Real Madrid nu hamnat i Bayern München. Han har också vunnit bland annat flera ligor och cuper, Champions league, VM för klubblag liksom EM och VM. Och ja, han var även med och vann Gothia Cup med sitt Antiguoko.

Troligen finns några av morgondagens stjärnor med när Gothia cup på måndag kör igång för 42:a året. Tre föreningar, Högsby IK, Munka-Ljungby IF och Mjölby AI/FF är de enda som varit med under samtliga år.

Bohuslän har nio lag anmälda till årets turnering: Orust GHMMS (P15), Stala IF (P12), Orust Fotboll (P14), P14, Henåns IF (F16), Kungshamns IF (p14), Herrestads AIF (F16), Oddevold (P14, P15) samt IFK Strömstad (F15)

De är därmed några av alla 30 000 deltagare från 80 länder i 1670 olika lag. Nya länder 2016 är Sao Tomé, Bahrain och Botswana. De 4187 matcherna spelas på 104 gräs- och konstgräsplaner i Göteborg, Mölndal och Kungsbacka och döms av 450 domare.

På Kviberg deltar 30 lag från 15 länder i Kim Källström Trophy, turneringen för ungdomar med någon form av utvecklingsstörning.

Och turneringen växer. Om en månad genomförs systerturneringen "Gothia Cup China" med drygt 400 lag.

– Tanken är att kunna exportera Gothia Cup-andan till varje världsdel. Att starta turneringar där unga människor från hela världen kan mötas med fotboll som gemensam nämnare, säger Gothia Cup-generalen Dennis Andersson till TT.