Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nye förbundskaptenen: ”Futsal är livet”

Lars Ternström har koll på hemmaplan. Matija Dulvat kommer med erfarenhet och expertis från Europa. Tillsammans leder de det svenska landslaget.

 

En glad förbundskapten möter upp Bohusläningen på landslagets hotell på fredagen. Matija Dulvat är ny på jobbet och lägret i Uddevalla är hans första chans att träffa Sveriges bästa futsalspelare.

Svenska fotbollsförbundet vill utveckla sporten futsal ännu mer och ansåg därför att det behövdes nya influenser. Kroaten Dulvat anställdes och fick Lars Ternström som assisterande förbundskapten. Två herrar som brinner för futsal och trivs tillsammans.

– Vi har samma idéer och ifrågasätter varandra, vilket är viktigt för att hitta svar på alla frågor. Jag känner inte till svensk mentalitet och det hjälper Lars mig med. Jag lär mig mycket också och inte bara om futsal, utan om livet, säger Matija Dulvat.

Han har sett en del matcher med landslaget på video före lägret. Annars börjar han från noll.

– Potentialen är väldigt bra och spelarna kan bli ännu bättre om vi får chansen att träna futsal på riktigt. Det första vi gör är att se vad de kan och hur de tänker, sedan börjar jag styra lite i taget så att det inte blir för mycket på en gång, säger 41-åringen, med dryga 20 års erfarenhet från futsal på högsta nivå.

Utvecklingen sker under en lång process och förbundskaptenen har stora visioner med landslaget som ska ta steg framåt varje år.

– Jag vill att spelarna och ledarna ska förstå spelet. Om spelarna vill nå någonstans så måste de offra exempelvis tid, fotbollen eller något annat för att kunna fokusera på futsalen. Om jag har spelare som gillar att spela i landslaget och ledare som lär futsal till ungdomar om ett par år har jag gjort ett bra jobb, säger Dulvat.

Parallellt med passen träffar Dulvat och Ternström också några av tränarna i SFL-klubbarna. Allt för att kunna påverka tidigt och så många som möjligt.

– Vi måste ha en tätare dialog mellan landslagledningen och klubbarna i SFL. Det är viktigt. Jag ska göra lite studiebesök hos klubbarna för att inspirera och lyssna, mötas på den nivån, säger Lars Ternström, som vet vad Matija Dulvat kan tillföra.

– Han har spelat i flera länder och har olika influenser från många olika tränare. Vi har mycket organisation, spelar säkert, men Matija har en annan mentalitet. Han kommer att tillföra mycket.

Det är intensiva futsaldagar i Uddevalla fram till söndag och det sista träningspasset. Men det kan inte bli för mycket för Matija Dulvat. Han lever för sporten på många sätt.

– Futsal är livet för mig, det enda jag gör. Jag har en egen hall hemma där jag tränar universitetslag och ungdomslag, sedan spelar jag för Dynamo Zagreb.

Gör du något annat?

– Nej, jag har inte tid.

Var kommer din passion från?

– Jag gillar sport, att tävla och att spela. Det är svårt att förklara, men vi har en egen värld och när man gillar något mycket så är man hängiven till det. Jag gillar andra sporter men futsal är nummer ett. Jag älskar att spela men jag är 41 och det är svårt att tävla med yngre killar nu. Därför är jag tränare.