Nyfikenheten lockade Anna Blom att bli huvudtränare

Hon har spelat fotboll i hela sitt liv, men har bara haft en kvinnlig huvudtränare. Nu är Anna Blom själv en av huvudtränarna i Rössö som satsar mot Elitettan.
– Jag ville inte lämna fotbollen och därför blev det naturligt för mig att bli tränare, säger hon.

ANNONS
|

Sedan barnsben har Anna Blom alltid varit en pratglad naturlig ledare – på fotbollsplanen.

Under uppväxten hemma i dalsländska Åsensbruk – och moderklubben Håfreströms IF – röstades hon fram till pojklagets lagkapten.

– Frågar du mamma så hade jag det nog jobbigt med blyghet som barn. Jag var tillbakadragen och rädd för att göra fel. Det är jag nog fortfarande, men inte riktigt på samma sätt, säger Anna Blom.

Men innanför de kritvita linjerna så förvandlades hennes personlighet.

– Fotbollen utvecklade mig mycket som person. Väl på planen har jag alltid pratat mycket och varit en spelare som har velat ta stort ansvar.

ANNONS
Anna Blom och Rössö startade träningen med en lugn typ av uppvärmning i omklädningsrummet.
Anna Blom och Rössö startade träningen med en lugn typ av uppvärmning i omklädningsrummet. Bild: Joel Hansson

Ville inte lämna fotbollen

Efter två korsbandsskador – den senaste på valdagen 2018 – har kroppen tvingat henne att sluta med sin passion i livet. Ytterligare en svår skada skulle kunna ge henne men för livet.

Därför, efter tio år och 120 seriematcher som spelare i Rössös A-lag, är hon för första gången i karriären huvudtränare för klubbens division 1-lag. Ett uppdrag som hon delar tillsammans med Magnus Carlund och Ulrik Gustafsson.

– Jag är nyfiken på att se om tränarskapet är något för mig. Jag ville inte lämna fotbollen och därför blev det naturligt för mig att bli tränare, säger Anna Blom.

"Får lägga mycket tid"

Hon har snabbt fått stor respekt för alla inom tränarkåren.

– En får lägga ner väldigt mycket tid som tränare. Det märkte jag direkt. Som spelare kommer du hit, tränar och åker hem. Som tränare är du här lång tid före träningen och är kanske kvar en timme efteråt. Plus att det blir rätt mycket under övrig tid som ska diskuteras.

Anna Blom har varit huvudtränare i drygt två månader. Men långt ifrån all tid har hon kunnat lägga på träningsplanen i Uddevalla.

– Hittills har mycket handlat om att värva spelare. Vi har behövt en bredare trupp och det har tagit mycket tid. Det känns som att jag har hört av mig till hur mycket spelare som helst.

ANNONS
I fjol hade Anna Blom rollen som assisterande tränare i Rössö. I år är hon en av tre huvudtränare.
I fjol hade Anna Blom rollen som assisterande tränare i Rössö. I år är hon en av tre huvudtränare. Bild: Joel Hansson

En annan verklighet

Utöver det har hennes arbetsuppgifter varit att boka träningstider, rodda träningsmatcher och föra träningsstatistik.

– Jag hade helst bara velat fokusera på fotbollen, men det är inte så verkligheten ser ut.

Anna Blom har gått två tränarutbildningar. Den senaste var Uefa B som hon genomförde 2019. Under utbildningen var hon en av få kvinnor. Något som också återspeglar sig inom den bohuslänska seniorfotbollen.

De kvinnliga fotbollstränarna lyser med sin frånvaro.

– Det är jättetråkigt att det är så få kvinnliga tränare eftersom det finns mycket kunskap från spelare som har spelat högt upp. Istället för att ta tillvara på den kunskapen så slutar många istället.

Kan du som kvinna ge andra perspektiv som tränare?

– Ja, för killar och tjejer tänker inte riktigt likadant. Tjejer vill veta varför man exempelvis gör en övning. Därför kan jag säkert göra mig mer förstådd som kvinnlig tränare i ett damlag.

Finns det andra fördelar med att vara kvinnlig tränare i ett damlag?

– Vissa saker kanske inte är så lätta att ta med en manlig tränare. Som tjej eller kvinna finns det en trygghet att ha en kvinnlig tränare. Det är samma kön och då kan det vara enklare att prata om till exempel tjejgrej som mens eller p-piller. Sådana saker blir mer naturliga med en kvinnlig tränare.

ANNONS

Du har bara haft manliga tränare som fotbollsspelare. Har det varit något problem eller hinder för dig?

– Nej. Men jag tror att det beror på att jag har haft tur och bara haft bra huvudtränare.

Vad tycker du bör göras för att fler tjejer och kvinnor ska bli tränare?

– Jag tycker att fler klubbar ska försöka få fram fler mammor som hjälper till kring ungdomslagen: att föreningarna jobbar mot att få en mer jämn könsfördelning bland ledarna. Jag tror det är viktigt att uppmuntra till fler kvinnliga tränare och erbjuda dem utbildning. Då tror jag, i förlängningen, att fler kvinnor vågar bli tränare inom A-lagsfotbollen.

ANNONS