Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ung ledare. Som 20-åring tog Jacob Une Larsson över kaptensbindeln efter Pontus Segerström i höstas, utan att egentligen veta vad han gett sig in på. Nu känner han sig tryggare i sin roll.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nystart efter dystert 2014

Fjolåret kom att handla om betydligt mer än bara fotboll i och med Pontus Segerströms tragiska bortgång. Nu ska Brommapojkarna börja om i superettan.

Brommapojkarnas 2014 kommer att bli ihågkommet, men inte för några sportsliga framgångar. Laget stod för en blek säsong i allsvenskan där man endast vann två matcher på hela säsongen och tog tolv poäng.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Nog fanns det förklaringar i en klen trupp, många skador och inre turbulens. Men det som kom att kasta en skugga över hela säsongen var lagkaptenen Pontus Segerströms bortgång i höstas.

Den oerhört omtyckta och respekterade försvararen fick i augusti beskedet att han drabbats av en hjärntumör. Därefter gick det fort. Segerström genomgick behandling under hösten, men avled den 13 oktober. Plötsligt betydde fotboll och resultat ingenting.

– Fjolåret var nog det jobbigaste året hittills i min karriär som fotbollspelare. Jag förlorade en nära vän och mentor som gick bort alldeles för tidigt. Han lämnade ett väldigt stort avtryck inte bara hos mig eftersom han var en så älskad person, säger mittbacken Jacob Une Larsson, som blev den som tog över kaptensbindeln efter Segerström, blott 20 år gammal.

– Det var ett ansvar jag axlade utan att riktigt veta vad det innebar. Men jag har varit kapten tidigare i juniorlagen och har vuxit in i rollen och känner mig mer än bekväm i den nu. Jag har försökt att ta efter mycket av Pontus och hans ledarskap.

Att BP ens står på benen inför årets säsong är bara det en bedrift.

Nu laddar laget om, och man gör det med en ny tränare i Magni Fannberg, och en rejält bantad trupp. Spelare som Mauricio Albornoz, Nicklas Bärkroth, Andreas Eriksson och Dardan Rexhepi har lämnat samtidigt som nyförvärven är få. Men ett av dem väger tungt – forne landslagsbacken Fredrik Stoor har hämtats hem efter en åtta år lång proffskarriär utomlands.

Men än så länge pratar man inte om att gå upp direkt.

– Vi har som mål att etablera oss i superettan. Om det sedan visar sig att vi är med uppe i toppen i slutet av serien, då får vi ta det därifrån. Vi har tappat många namnkunniga och i stället satsat mycket på egna produkter. Och det finns några yngre spelare som kan blomma ut i år, säger rutinerade mittfältaren Gabriel Petrovic.

Försäsongen har dock inte gett några positiva besked. Av lagets sju matcher har det blivit sex förluster. Inga genomklappningar, men det märks att laget inte varit i balans.

– Spelmässigt går det åt rätt håll, men ser man till resultaten ser det ju inte så bra ut. Vi behöver framför allt förbättra spetsen i båda straffområdena. Hittills har vi blivit hårt straffade bakåt och inte tagit vara på chanserna offensivt, säger Petrovic.