Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/12

Prinsessan Sofia i publiken på Gothia

Framför en publik innehållandes både vuvuzelor och en prinsessa spelade i går sydafrikanska Project Playground sin sista gruppspelsmatch. Nu väntar slutspelet. – Det viktigaste är verkligen att de har roligt, säger prinsessan Sofia.

Project Playground jobbar för att ge ungdomar i Kapstadens kåkstäder en möjlighet till fristad. Verksamhetens mål är att ge ungdomarna verktyg att påverka sina egna liv och sin framtid. Förhoppningen är att långsiktigt kunna skapa vuxna som är bidragande i utvecklingen av det samhälle de bor i. I projektet deltar ungefär 750 unga.

– Metoden är väldigt individ fokuserad. Vi jobbar med varje barns rätt till en barndom, fritid och skydd. Vi erbjuder fritidsaktiviteter parallellt med olika stödprogram. Vi har socialarbetare på plats som jobbar med individen och deras familjer, berättar Frida Vesterberg som är en av grundarna av projektet. 

Sofia en av grundarna

Deltagandet i Gothia Cup fungerar som en viktig morot för att engagera ungdomarna, de som presterar bäst i skolan får åka. I år deltar de för femte gången i Gothia Cup. Några spelare i laget har varit med förut. Men för en del är det första gången, en är Vuyo Jayiya.

– Det är väldigt coolt att vara här och få träffa så många personer som kommer från så många olika länder. Det betyder mycket för mig att få vara med, att jag är speciell eftersom jag blivit utvald att få vara med och representera PPG, säger han.

På Kviberg plan 2 spelade de inför stor publik, bland dem fanns prinsessan Sofia, som är en av grundarna till projektet. Hon har varit på plats alla år de spelat i turneringen och lyfter särskilt fram spelarnas engagemang som det bästa med veckan.

Gillar passionen

– Framförallt är det passionen, de representerar ju även de som är kvar i Sydafrika. Det är en fantastisk känsla med supportrarna som är med också, berättar hon.

Även om det sportsliga är viktigt så ligger fokus på upplevelsen för killarna under veckan. I Sverige stannar laget till nästa vecka och innan de åker hem ska de bland annat spela en vänskapsmatch mot IFK Göteborgs P18-lag och hänga på Liseberg.

"Det viktigaste är verkligen att de har roligt"

– Vi håller tummarna för att det går bra. Men det viktigaste är verkligen att de har roligt när de är här, det är folk från hela världen som är här så det är bra tillfälle att träffa andra människor, säger prinsessan Sofia.

Matchen då? Den slutade 0-0 efter bra spel av båda lagen. Det innebär att IFK Uppsala är vidare till A-slutspel medan Project Playgrounds spelar vidare i B-slutspelet. Trots det var det inte bara sura miner i laget.

– Det är första gången jag är i Sverige och allt har varit fantastiskt. Framförallt vill jag spela fotboll och umgås med killarna i laget. Det är häftigt att vara här, säger Mihali Ntontela som också spelar Gothia Cup för första gången.