Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vill ha fakta. ”Jag vill inte sätta fingret i luften och lita på en känsla. Därför gillar jag statistik”, säger Rössös huvudtränare Niklas Christensson inför söndagens kval till Elitettan hemma mot Brommapojkarna. Bild: Håkan Fredriksson
Vill ha fakta. ”Jag vill inte sätta fingret i luften och lita på en känsla. Därför gillar jag statistik”, säger Rössös huvudtränare Niklas Christensson inför söndagens kval till Elitettan hemma mot Brommapojkarna. Bild: Håkan Fredriksson

Rössös boss – en romantiker av statistik

Rössö har haft en fantastisk säsong. Så vem har gjort mest poäng? Vid vilken tidpunkt gör laget oftast mål? Hur ofta släpper laget in mål efter hörna? Vi frågade tränaren Niklas Christensson som har stenkoll – på allt.

I år har Rössö lyckats med den absolut viktigaste statistiken: att ta flest poäng av alla lag i division 1 norra Götaland – 54 stycken av 66 möjliga.

Men Uddevallalagets huvudtränare har koll på så mycket mer än så. Han har fört statistik och har bland annat kommit fram till följande:

✔ Att Rössö gör mål på 33 procent av sina skott på mål.

✔ Att de aldrig har släppt in ett baklängesmål mellan minut 31 och 45.

✔ Att Rössö gör mål på sju procent av sina offensiva hörnor.

– Min fru brukar säga att jag är dålig på känslor. Men det handlar om att jag vill underbygga känslor med fakta. Efter en match vill jag inte säga att det kändes si eller så. Jag vill ha mer på fötterna före jag uttalar mig, säger Niklas Christensson.

Tittade på video

Direkt efter sommaruppehållet förlorade Rössö hemma i toppmötet mot Alingsås. Efter slutsignalen hade Niklas Christensson känslan att spelarna inte vågade så mycket i det offensiva spelet.

– Efteråt såg jag matchen två gånger på video. Då visade det sig att vi utmanade tre gånger av totalt fyrtio möjliga tillfällen. Den gången var visserligen min känsla densamma som statistiken.

"Därför gillar jag statistik"

Men hans konkreta statistik fick spelarna att agera. Veckan efter möttes Rössö och Torsby. Den gången utmanade Uddevallalaget istället 35 gånger av 40 möjliga.

– Då blev det lättare för spelarna att ta till sig informationen när de fick klara fakta. Jag vill inte sätta fingret i luften och lita på en känsla. Därför gillar jag statistik.

Samtidigt är fotbollen komplex.

– När vi ska göra ett byte under en match så letar jag aldrig i någon statistikbok utan då går jag på känslan i stunden.

Läst Hans Rosling

Niklas Christensson har fört noggrann statistik under alla de fem år som han har varit huvudtränare i Rössö.

Samtidigt vill han inte sätta stämpeln ”statistiknörd” på sig själv.

Eller?

– Egentligen tycker jag inte att jag är så extrem, men jag tycker det är roligt. Samtidigt är Hans Rosling självbiografi den senaste boken som jag har läst. Han var ju visserligen en statistiknörd. Det kanske säger en del om mig.

Flest mål: Irvina Bajramovic (18)

Flest assist: Emma Karnström (11)

Flest poäng: Irvina Bajramovic (18+3)

Utbytt flest gånger: Jennifer Davidsson (11)

Inbytt flest gånger: Sandra Vallin (10)

Mål på hörnor: 7 procent

Insläppta på hörnor: 3,7 procent

Snabbaste målet: 35 sekunder, Sofia Olsson, mot Skövde.

Snabbaste insläppta målet: 40 sekunder mot Qbik

Bästa publiksiffra: 366 personer mot Qbik.

Publiksnitt: 185 personer

Mest speltid: Malin Skoglund (spelade samtliga 1980 minuter)