Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Vilahamn (lillebror till Fredrik Risp) har Lysekils FF som moderklubb och har bland annat spelat för IFK Göteborg. Nu är han klar som assisterande tränare i BK Häcken som i fjol slutade sexa i allsvenskan. Bild: NICKLAS ELMRIN
Robert Vilahamn (lillebror till Fredrik Risp) har Lysekils FF som moderklubb och har bland annat spelat för IFK Göteborg. Nu är han klar som assisterande tränare i BK Häcken som i fjol slutade sexa i allsvenskan. Bild: NICKLAS ELMRIN

Robert Vilahamn från Lysekil klar som assisterande tränare för Häcken

Qvidings succétränare Robert Vilahamn, som enligt uppgifter till GP var Gais förstaval – är nu i stället är klar som assisterande tränare för BK Häcken.
– Det var väl egentligen mer aktuellt att jag skulle hamna i superettan men när Häcken hörde av sig så kändes det väldigt stimulerande, säger 36-åringen till GP.

36-årige Robert Vilahamn, från Skalhamn utanför Lysekil, har varit en av huvudrollsinnehavarna i framgångssagan Qviding. Han har tränat klubben till två seriesegrar och därmed lett Göteborgslaget tillbaka till division 1.

Men när säsongen drar igång nästa år så är han tränare för ett annat Göteborgslag, några snäpp upp i seriesystemet.

Under torsdagen meddelade nämligen BK Häcken att Vilahamn är klar som ny assisterande tränaren för klubben.

– Det känns ju fantastiskt roligt. Det var väl egentligen mer aktuellt att jag skulle hamna i superettan men när Häcken hörde av sig så kändes det väldigt stimulerande att få chansen att jobba med dem.

Vilka superettan-klubbar hade du att ta ställning till?

– Av respekt till dem vill jag inte säga det, men jag hade konkreta kontraktsförslag att ta ställning till, säger Vilahamn.

Var Gais huvudval

Enligt uppgifter till GP ska Vilahamn dock bland annat ha varit Gais förstaval till nästa säsong. Men medan grönsvart får leta vidare förbereder sig Robert Vilahamn för allsvenskan – och det med ett offensivt fokus ...

– Rent sakligt är det främst det offensiva spelet som jag ska ha fokus på. Vi har gjort väldigt mycket mål i mina tidigare lag, och nu senast i Qviding skulle jag säga att vi spelade på ett sätt som är identiskt med Häcken, säger han.

I dagarna blev Qvidings succéytter Patrik Wålemark, 18, klar för Häcken. Med facit i hand medger Robert Vilahamn att han hade ett finger med i spelet.

– Jag har ju förklarat hur bra och talangfull Patrik är, men var det ju klubbens beslut. Men det är klart att jag lobbat väldigt mycket för det.

"Tror Robert kan mer än det offensiva"

Huvudtränare Andreas Alm skriver delvis under på Vilahamns egna ord – men tror samtidigt att det finns mer än offensiv kunskap att hämta hos nyförvärvet.

– Jag har inte arbetsbeskrivit det i detalj ännu, men jag tror att Robert kan mer än det offensiva. Jag föredrar att mina assisterande är bra på mer än bara en sak, säger Alm.

Huvudtränaren välkomnar det nya blodet i ledargruppen.

– Vi vill bygga ett team som gör det bäst möjligt för våra spelare och vårt lag att utvecklas. Det gäller att från säsong till säsong hitta olika delar för att göra det teamet bättre.

Att det blir Robert Vilahamns första heltidsjobb inom fotbollen är inte heller något som skadar, resonerar Alm.

– Det kan vara en fördel. Alla erfarenheter du har, oavsett om det bara är från fotbollsbubblan eller andra erfarenheter är såklart nyttigt. Men de flesta av oss har ju varit utanför den bubblan lite grann, det är svårt att säga vilka erfarenheter som betyder mest, säger huvudtränaren.