Roman Abramovitjs nya koppling till Vladimir Putin

160 miljarder kronor. Så mycket rapporterar BBC i en dokumentär att Roman Abramovitj tjänat på en korrupt affär med den ryska regimen, ledd av Vladimir Putin. I svallvågorna av detta uppges oligarken ha flytt till Moskva.

ANNONS

Roman Abramovitj är sedan nästan 20 år tillbaka ägare av den engelska storklubben Chelsea. Att han har en långtgående och nära relation till Rysslands president Vladimir Putin är vida känt.

På grund av denna koppling har det sedan Ryssland anföll Ukraina satts upp ekonomiska sanktioner mot Abramovitj. Först i Storbritannien, sedan i hela EU.

Dessa sanktioner har drabbat hans klubb Chelsea, som tillsvidare inte får lov att sälja varken biljetter eller spelare. Bland annat.

Abramovitj har sedan dessa införts vistats i Israel, där han också har medborgarskap. Men efter att Israel under måndagen meddelat att man ”inte tänker vara en fristad för oligarker” spreds bilder på hur ryssen lämnade flygplatsen i sitt privatjet med slutmål Moskva.

ANNONS

Uppges ha vunnit riggad auktion

Ungefär samtidigt som Israel basunerade ut sitt budskap sände BBC en ny dokumentär med namnet ”Panorama – Roman Abramovitjs smustiga pengar”.

I denna framkommer nya uppgifter om Abramovitj relation med Putin. Abramovitj var en de första affärsmännen att köpa tidigare statligt ägda oljebolag när de privatiserades efter att Sovjetunionen fallit. En av dessa affärer målas upp som korrupt.

I dokumentären presenteras bevis på hur Abramovitj vunnit en riggad auktion 1995 för ett oljebolag, som han sedan i en uppgjord affär sålt tillbaka till de ryska makthavarna med Putin som sittande president, tio år senare.

Vinsten på affären? 160 miljarder svenska kronor.

En summa som får det nya budet från Saudi Media Group på Chelsea, 34 miljarder kronor, att framstå som småslantar.

ANNONS