HÅLLER SVITEN? Fredrik Söderqvist har klättrat från division 6 till toppen på division 2 på fem år. Blir det division 1-spel nästa säsong? Med en seger på söndag finns chansen.
HÅLLER SVITEN? Fredrik Söderqvist har klättrat från division 6 till toppen på division 2 på fem år. Blir det division 1-spel nästa säsong? Med en seger på söndag finns chansen.

Söderqvist siktar på en ny uppflyttning

Från sexan till ettan på fem år? På söndag kan Fredrik Söderqvist från Uddevalla ta ännu ett steg på en svit som påminner om Ljungskiles vandring mot den svenska fotbollstoppen.

ANNONS
|

– Det trodde jag inte för några år sedan, säger han.

Fast så här några dagar innan helgens avgörande är det en snorig skyttekung som svarar i telefonen. Förkylningarna har vandrat runt i FC Trollhättans trupp och nu är det Söderqvists tur, eller otur, att vinna den matchen också.

– Vatten, nässpray och vila är det som gäller.

Att kanske missa avgörandet mot Gauthiod hemma på Edsborg är inget han ens överväger.

– Det är sådana matcher man vill spela. Det blir fullt ös från början.

Allt pekar mot en rysare på söndag. Gauthiod jagar kval och måste vinna. Trollhättan vill säkra seriesegern och en direktplats till division 1. Senast lagen möttes blev det 1–1 - och förstås Söderqvist som FCT:s målskytt.

ANNONS

Trots några missade matcher på grund av skador är han ändå bäste målskytt i det lag som gjort 70 mål i serien. Det är mest i svensk fotboll från allsvenskan till och med division 2.

– Extremt mycket, men vi är ett offensivt och vältränat lag som orkar köra på i 90 minuter, förklarar han den rika målskörden.

Hans eget målskytte har fungerat lika bra oavsett division och marschen uppåt i seriesystemet vill han gärna fortsätta.

– Det är bara att vara på rätt plats, skjuta och hoppas på det bästa.

Även om Trollhättan nu har bästa utgångsläget så är det ändå i slutskedet av säsongen som laget fått ihop det.

– Så är det. Många lämnade klubben inför säsongen så vi har fått bygga ett helt nytt lag och sådant tar tid, säger tränaren Tor-Arne Fredheim som inför starten i våras förutspådde en jämn serie.

Fredheim hade sina farhågor kring Söderqvists möjligheter att ta steget till en högre nivå.

– Han är betydelsefull för oss. Han har haft några träningsdippar och inte haft jämnheten, men han är en smart spelare och när han är bra då är han riktigt bra, säger tränaren.

Fredrik Söderqvist understryker Fredheims betydelse.

– Han betyder otroligt mycket när det gäller att lära mig det taktiska och han har förstått när jag behövt vila. Att jag dessutom lärt känna honom genom Lennart Göransson under åren i Svane innebar en trygghet från början. Det har gjort mig till en bättre spelare.

ANNONS

Under säsongen har han tränat hårdare och lagt på sig några kilo muskler.

– Det låter kanske konstigt, men det känns ändå som det varit lättare att träna i år. I Svane i fjol var det motigare under säsongen. Att vara med i toppen gör allt lite lättare, säger han.

Han tror på seger på söndag.

– Vi är ett bättre lag med bättre spelare, mer vältränade och bättre taktiska och dessutom en publik som stöttar oss. Men allt kan ju hända i fotboll.

151 mål i sju olika serier - på fem år

2013: Division 6 med Svane. 32 mål (1:a i skytteligan)

2014: Division 5 med Svane. 36 mål (1:a i skytteligan) samt 5 mål för Svanes B-lag i division 7

2015: Division 4 med Svane. 37 mål (1:a i skytteligan) samt 8 mål för Svanes B-lag i division 6

2016: Division 3 med Svane. 18 mål (3:a i skytteligan)

2017: Division 2 med FC Trollhättan, 15 mål hittills (4:a i skytteligan).

Källa: svenskfotboll.se

ANNONS