Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SEGERN ÄR VÅR. Guldhattarna kom fram när Ljungskile säkrat seriesegern på hemmaplan. Bild: Tobias Åberg

Seriesegern första steget mot elitfotboll

Planen håller och delmålet är nått. I lördags säkrade Ljungskiles damer seriesegern i division 4 med guldhattar och allt.

Det var också första gången sedan 1992 som klubben fick fira en serieseger efter en avgörande match hemma på Skarsjövallen - som sedan senast det begav sig har hunnit att byta namn och utseende vid flera tillfällen.

De historiska LSK-damerna gjorde det också i stor stil. Seger var ett måste för att hålla IFK Strömstad bakom sig och det ordnade laget genom att krossa Smögen/Hunnebostrand med hela 13–0.

Mångmiljonsatsning i ryggen

Många höjde på ögonbrynen när Ljungskile inför säsongen 2018 förklarade att lagets damlag inte bara skulle vinna serien utan dessutom vinna kommande serie varje år och senast 2023 spela allsvenskt. Bakom detta utmanande mål finns en sponsor som garanterat satsningar för flera miljoner för att göra en sådan utveckling möjlig

– Svårt, men inte omöjligt, sa förre förbundskaptenen Pia Sundhage till Bohusläningen i våras och drog paralleller med Umeå IK som på tio år tog sig från division 4 till allsvenskan och sedan vann sju SM-guld och två Champions League-titlar.

Som nödvändiga förutsättningar pekade Sundhage också ut stark ekonomi, bra administration och stort hjärta.

"Det första och viktigaste steget"

Nu har klubben tagit första steget.

– Underbart. Det första och viktigaste steget på resan. Hade vi missat det så hade allt fallit ganska platt, säger tränaren Joakim Jensen.

Trots en rejält ökad träningsdos har den unga truppen varit intakt under året.

– Det var till exempel skillnad på hur vi såg ut vid det förra mötet och hur det var i helgen. Många lag har svårt att få slagkraftiga trupper så här års, men vi hade 25 av 29 spelare tillgängliga på träningen innan matchen och ser man till prestationen har vi nu ett spel som är snabbare och spelare som har utvecklats väldigt mycket. Vi har dessutom varit förvånansvärt fria från skador vilket är vanligt när kollektivet stegrar intensiteten och spelarna ökar ambitionsnivån som vi har gjort, säger Jensen.

Han tror och hoppas på serieseger även nästa år.

– Ja, det gör jag, men visst blir det mycket tuffare, säger Jensen vars kontrakt liksom för andre tränaren Angelo Vega går ut.

– Vi får sätta oss med klubben och prata om framtiden. Inför en fortsättning finns det förstås en önskelista som bara växer. Vi har redan koll på en del jätteduktiga spelare i närområdet. Vi behöver nog någon mittback och minst en forward till.

Nu väntar två veckors vila innan träningen fortsätter till början av december. Då blir det semester innan träningen drar igång efter nyår.

Skyttedrottningen tveksam

Om det blir med samma trupp är oklart. Rutinerade skyttedrottningen Sandra Bagger som värvades inför säsongen stod för fem mål i lördagens match. Det gjorde att hon landade på 48 mål och en solklar skytteligaseger. Hon var nöjd, men vill inte lämna klart besked om spel nästa säsong.

– Nej, jag måste fundera så vi får se, men man ska aldrig säga aldrig. Futsal är nummer ett för mig och det kan bli så hela året, men det har varit en rolig resa att spela utomhus igen efter fyra års uppehåll och med det här gänget. Joakim, Angelo och även Maja Sölsnaes har gjort ett jättejobb, säger hon.

SKYTTEDROTTNING. Sandra Bagger stod för 48 av lagets 92 mål, men om det blir fler säsongen i Ljungskile är oklart.. Bild: Ljungskile SK