Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagsdags. IFK Uddevallas Fredrik Söderqvist ska spela för Sverige igen. Bild: Håkan Fredriksson
Landslagsdags. IFK Uddevallas Fredrik Söderqvist ska spela för Sverige igen. Bild: Håkan Fredriksson

Skiftet gav Söderqvist ny landslagschans

Nästan två år efter senaste landskampen är det dags att dra på sig blågult igen. Fredrik Söderqvist gör det i en ny roll.

Till årets sista landskamper i futsal är IFK Uddevallas Fredrik Söderqvist åter med i truppen. Det är för första gången sedan januari 2017 då Sverige spelade EM-kval i Gibraltar.

Där blev det förlust mot Montenegro och vinst mot hemmanationen i en betydelselös match.

– Jag gjorde mål den matchen, minns Fredrik Söderqvist som också var med på förbundskaptenen Matija Dulvats första samling, ett träningsläger i Uddevalla under sommaren 2017.

På tisdagskvällen inleds Nordic cup, en femnationsturnering där Sverige, Norge, Finland, Grönland och värdnationen Danmark möts. Då får Söderqvist chansen att spela för Sverige igen, nästan två år efter den senaste gången

"Känner mig mer komplett"

– Det betyder mycket att representera landet och är ett kvitto på att jag har gjort något bra. Kul att möta andra, tuffare lag, säger Fredrik Söderqvist som fått en ny position sedan senaste landskampen.

– Hector (Maravilla, IFK Uddevallas tränare) tycker att den passar mig. Jag är längre bak i planen och blir mer delaktig i spelet. Jag har kommit in i den positionen bra och känner mig mer komplett. Jag är äldre, mognare och tar mer ansvar när sporten utvecklats enormt.

Under de inledande omgångarna av Svenska futsalligan har IFK Uddevalla bara förlorat en match och Fredrik Söderqvist har – trots en tillbakadragen position – gjort fem mål.

Den senaste fullträffen kom i söndagens bortamatch mot Linköping. 5–4-segern innebär att IFK Uddevalla leder SFL under landslagsuppehållet.

Lillebror ersätter storebror

Även IFK:s Granit Berisha skulle ha gjort comeback i landslaget men har har fått halsfluss och får stanna hemma. Istället åker hans yngre bror, Mergim Berisha, med till Danmark. Mergim skadade sig i SFL-premiären men har tränat för fullt den senaste veckan.

– Det känns bra nu. Hoppas att vi kan göra ett bättre resultat än förra året, säger han och minns fjolårets Nordic cup där Sverige bara vann en match, säger den blixtinkallade Mergim Berisha.

Fakta: Nordic cup

IFK Uddevallas spelare i futsallandslaget: Robin Armandt, Viktor Jansson, Mido, Petrit Zhubi, Kristian Legiec, Fehim Smajlovic och Fredrik Söderqvist.

Även Albert Hiseni och Granit Berisha var uttagna i truppen men har lämnat återbud.

Sveriges matcher i Nordic cup:

4/12, 19.00: Sverige–Danmark

5/12, 19.00: Sverige–Finland

6/12, 17.00: Sverige–Grönland

8/12, 12.00: Sverige–Norge

Alla matcher spelas i Ringkøbing-Skjern kulturcenter på östsidan av Jylland.