Elin Rubensson besökte Uddevalla under torsdagskvällen. "Man kommer hem med boostat självförtroende. Jag har fått så mycket erfarenhet av att möta de bästa i världen med 60 000 på läktaren", säger hon om det nyligen avslutade OS-äventyret.
Elin Rubensson besökte Uddevalla under torsdagskvällen. "Man kommer hem med boostat självförtroende. Jag har fått så mycket erfarenhet av att möta de bästa i världen med 60 000 på läktaren", säger hon om det nyligen avslutade OS-äventyret.

Skolstart i silverglans – OS-medaljör besökte UEIG

Landslagsspelaren Elin Rubensson kom till Östrabo för UEIG:s kickoff. Men sig hade hon belöningen för många års träning och prioriteringar. Silvermedaljen från OS i Rio.

ANNONS
|

Uddevalla Elitidrottsgymnasium startade officiellt terminen och läsåret på torsdagskvällen. Eleverna som startar första, andra eller tredje året samlades i Östrabos aula för en gemensam kickoff.

Mentorn P-A Hallberg startade med att nämna några tidigare elever som gått vägen genom UEIG och i dag lever på sin idrott. Där finns flera OS-deltagare och svenska mästare.

Några av de nuvarande eleverna fick komma upp på scenen för att uppvaktas för sina insatser under sommaren. Thilda Larsson, Lisa Dahlström, Marcus Lidman, Astrid Lees, Filip Karlin och Simon Agnmyr fick applåder och blommor.

Kanske är det någon av dem som om några år står i det internationella strålkastarljuset som framtidens idrottsstjärnor.

ANNONS

Precis som tidigare år hade en gäst bjudits in för att berätta om sin karriär och vägen fram till framgången. I år var det landslagsspelaren Elin Rubensson, till vardags i Kopparberg Göteborg FC, som nyligen kom hem från Rio de Janeiro med en silvermedalj runt halsen.

Den inredningsintresserade innermittfältaren berättade att hon helst inte spelar ytterback mer och om livet i den brasilianske OS-byn.

Och efteråt fick publiken känna på den tunga silvermedaljen som Sverige tog hem på anrika Maracanastadion i Rio den 19 augusti.

– Det är klart att jag har förstått att vi har tagit en medalj men jag tror att det kommer att ta tid förstå hur stort det är för svensk fotboll. Vi är historiska, säger Elin Rubensson och känner på medaljen.

– Man blir ju stolt och det har varit en dröm sedan man var liten. Häftigt och lite svårt att ta in. Jag gillar att den är så tung.

Vad betyder framgången för damfotbollen i Sverige?

– Jag har träffat folk som aldrig har varit intresserad av fotboll som suttit uppe hela nätter och tittat. Det är häftigt att det blev väldigt stort i Sverige. Jag hoppas att unga tjejer ser att det är möjligt att gå långt med "lilla" Sverige.

ANNONS

Under lördagen startar Kopparberg Göteborg om Damallsvenskan efter OS. 23-åriga Elin Rubensson är lagkapten och gör sin sjunde säsong i landets högsta serie.

– En spännande höst. Vi är ett ungt lag och det gäller att ha tålamod och vi kanske inte kommer att vara med i toppen i år. Utvecklingen har varit bra och jag är bland de äldre i laget, det känns lite konstigt för jag känner mig ung. Jag har erfarenhet och har vunnit mycket när jag spelade i Malmö. Det gäller att ta med sig det och inspirera de unga i laget, säger Rubensson.

Tre tips: Elin Rubenssons råd till unga talanger

Prioritera: I gymnasieåldern händer det mycket med fester, pojkvänner och flickvänner. Jag fick själv offra mycket och vissa kompisar kunde jag inte umgås med lika mycket. Det är jag tacksam för nu.

Träna: Det låter tråkigt, men träna det lilla extra. Jag bestämde mig för att få en bättre vänsterfot och stannade kvar efter träningen. Jag tränar fortfarande på det och den blir bättre hela tiden.

Sätt upp mål: Det är viktigt att göra och att man belönar sig när man nått dem. Och att inte vara nöjd utan att man sätter upp nya mål när man nått dem.

ANNONS