Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

IFK Uddevalla futsal vann sitt tredje raka SM-guld den 31 mars i år. Det var det första guldet efter en rak serie och inte efter slutspel. Bild: Erik Weiefors

Slutspelet återkommer i Svenska futsalligan

En säsong utan slutspel i Svenska futsalligan fick räcka. Nu återkommer utslagsmatcherna och finalen.

IFK Uddevalla futsals Hector Maravilla har vunnit två SM-guld som spelare och ett som tränare. Det senaste kom i mars och det var efter en seger i den 26:e och sista omgången i SFL. 4–3 mot Norrköping räckte för att vinna serien och därmed mästerskapet.

Efter en säsong med en rak serie kommer nu slutspelet tillbaka. Till säsongen 2019/2020 kommer det efter 22 omgångar att bli utslagsmatcher för tabellens åtta bästa lag.

– Även fast vi fick en spännande upplösning på årets SFL, där allt avgjordes i den sista omgången, så väljer vi också att återinföra slutspelet. Vi upplever att vi saknar den hype och den spänning som utslagsmatcher för med sig och vi tror att vi kan nå ut med sporten ännu bättre om vi återgår till upplägget med finalspel, säger Lasse Ternström, SFL-ansvarig på Svensk Elitfotboll, till svenskfotboll.se.

"Slutspel skapar spänning"

Kvartsfinalerna och semifinalerna spelas i dubbelmöten och finalen avgörs i en match. Där har det bäst placerade laget i seriespelet fördel av hemmaplan.

Därmed får finallagen spela 27 matcher under säsongen.

Hector Maravilla. Bild: Håkan Fredriksson

– Jag föredrar absolut slutspel som lockar mer publik med direkt avgörande matcher. Bara att nämna ordet final ger en helt annan innebörd. Det skapar mer spänning och även om serien var levande länge i år så tror jag inte att det hade fortsatt så, säger Hector Maravilla, tränare i IFK Uddevalla de gångna säsongen.