Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hector Maravilla och IFK Uddevalla kan titulera sig näst bäst i Sverige efter helgens finalspel i futsal. (Arkivbild)

SM-silver i futsal för IFK Uddevalla

IFK Uddevalla föll mot Göteborg i finalen i futsal-SM.

En fantastisk säsong nådde vägs ände på söndagen för IFK Uddevalla. Och visst sved finalförlusten mot Göteborg FC.

– Klart att vi är besvikna. Det är aldrig roligt att förlora en final, säger spelande tränaren Angelo Vega i bussen på väg hem.

Men vid närmare eftertanke är det ändå positiva känslor som klart dominerar för både honom och medspelarna.

– Vi ska vara otroligt stolta över vad vi har gjort den här säsongen. Vi vann serien, har dragit storpublik på hemmaplan och spelat en fantastisk futsal. Om det här bara får sjunka in lite är jag övertygad om att alla spelare är jättenöjda, säger Vega.

IFK Uddevalla tog sig enkelt förbi första hindret mot finalen. Spartak Örebro var totalt chanslöst i semifinalen, och IFK lekte sig fram till mäktiga 7–1. Med sex olika målskyttar visade laget återigen sin bredd.

Finalen mot Göteborg FC blev lite som IFK hade tänkt sig. Angelo Vega hade inför helgen önskat en final mot Stockholmslaget Falcao FC, eftersom han trodde på en öppnare och roligare match än mot Göteborg. Önskan slog inte in. Det gjorde däremot farhågan.

Göteborgarna, som slog IFK två gånger i serien, la sig mest på defensiven och spelade taktiskt och rutinerat. IFK försökte å sin sida att spela offensivt och tekniskt, på samma sätt som man gjort under hela säsongen. Laget hade dessutom fått förstärkning genom landslagsmannen Mentor Zhubi, som anslutit till truppen. Där fanns även Agon Beqiri, som i sista stund kom med till finalhelgen.

Det var dock Göteborg som tog ledningen redan efter fyra minuter. Och direkt i den andra halvleken kom 2–0. Två psykologiskt blytunga mål.

Påhejade av de tillresta IFK-fansen – en hel busslast kom både lördag och söndag – kämpade laget vilt för att spräcka nollan, men Göteborgs målvakt Christopher Solberg storspelade. Fredrik Söderqvists 1–3-reducering med en minut kvar kom för sent.

– Vi förde spelet, men de vet att vi är tekniska och spelade utifrån det. De har tålamod och rutin och gör det de är bra på. Dessutom har de tränat ihop betydligt mer än oss, säger Angelo Vega.

– Kanske borde vi ha försvarat mer, men hur kul är det? Vi har inte lyckats med ett sånt spel tidigare under säsongen, så det var inget vi ville göra nu. I mina ögon spelar vi den bästa futsalen i Sverige.

Nu väljer han att sikta framåt.

– Det här var jättenyttigt, och nu vet vi vad som krävs. Nu tar vi lite semester, sedan börjar vi bygga vidare på det här.