Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/61

Snöpligt slut för Sverige – men chefen nöjd

Sveriges U23-damer var på väg mot en prestigeseger mot Frankrike när trelagsturneringen i Uddevalla och Munkedal inleddes på torsdagskvällen.
– Riktigt snöpligt, tyckte landslagschefen Yvonne Ekroth direkt efter slutsignalen.

Då hade Frankrike precis gjort 2–2 i en match där Sverige var i 2–0-ledning. Sett till matchbilden var slutresultatet ändå rättvist för den här matchen var händelserik och underhållande, men kanske inte helt i tränarnas smak.

Ibland sammanhållet, precist och planerat – ibland som ett ystert kosläpp. Individuell skicklighet blandades med en hel del missar.

– Men det är ju varför vi behöver träningsmatcher, för att spela ihop oss, menar Ekroth som ändå var helnöjd med laget och nästan med resultatet mot ett lag med flera spelare som 2019 vann F19-EM.

Frankrike har också en tung meritlista med bland annat tre guld, ett silver samt en semifinalplats i de senaste sju upplagorna av F19-EM.

– Det här är en nation som ligger före oss i rankingen och som vi de senaste åren förlorat mot. Det här laget har ju flera spelare från stora klubbar och även med erfarenhet från A-landslaget så vi var förberedda på en tuff match.

Frankrike hade störst bollinnehav, men levde mycket på de individuella insatserna medan Sverige, i alla fall under större delen av matchen var bättre organiserat.

– Målet var att hålla i hop det här unga laget i första matchen på över ett år. Stor eloge till tjejerna. Det här bådar gott för framtiden. Mot Finland och Munkedal, säger Ekroth apropå Sveriges nästa match på tisdag.

Sveriges ledningsmål kom i åttonde minuten efter ett fint avslut av Hammarbys Emilia Larsson slog till med ett tidigt mål och gav Sverige ledningen med 1–0. I andra halvlek ökade en annan Hammarbyspelare, 16-åriga Ellen Wangerheim, på den svenska ledningen med ett iskallt avslut ensam med den franska målvakten.

Trots böljande spel med chanser åt båda håll kändes den svenska segern inom räckhåll, men den franska stjärnan, kvicke Athletico Madrid-proffset, Emelyne Laurent ändrade själv på det.

Först på straff efter en olycklig hands i det svenska försvaret.

Sedan kom kvitteringen på nick efter en hörna i de absolut sista sekunderna av matchen.

Minst sagt ett snöpligt slut för Sverige.

– Spelarna var verkligen jättebesvikna direkt efter matchen. Men så här lite i efterhand, med tanke på att vi gör en så bra match så tycker jag vi ska vara superglada över våran insats, säger förbundskapten Renée Slegers till svenskfotboll.se.

– Jag tycker vi ligger bra i försvaret i första. Frankrike hade tre extremt snabba forwards, så vi fick justera lite på vår vänsterkant i halvtid för att stoppa upp där. Vi har det lite svårare i speluppbyggnaden, men vi gör det å andra sidan fantastiskt bra vid bollvinst.

Jörgen Ericsson, förra säsongen tränare för svenska mästarlaget Göteborgs FC var en av de 223 på Rimnersvallens läktare. Han kollade bland annat på sin förra spelare Hanna Wijk – och var riktigt imponerad av en del av den franska truppen.

– Vilken spelare, imponerade, tyckte Ericson om dubble målskytten Laurent.