Johan Brannefalk och hans LSK kan snart börja spela träningsmatcher igen, enligt läkaren Sverker Nilsson.
Johan Brannefalk och hans LSK kan snart börja spela träningsmatcher igen, enligt läkaren Sverker Nilsson. Bild: Håkan Fredriksson

Snart spelklart för svensk fotboll – detta gäller

Svensk fotboll närmar sig klartecken för att dra igång. Träningsmatcher kan börja spelas om så snart som inom en till två veckor – men publik på plats lär dock dröja.
– Åskådare är inte rimligt inom en överskådlig framtid, säger Sverker Nilsson i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté.

ANNONS

Spridningen av covid-19 har skjutit upp eller ställt in fotbollssäsongen världen över.

Den svenska säsongen skulle startat i april men har sedermera skjutits fram och nu siktar man på spel i allsvenskan den 14 juni.

I dagsläget är det inte aktuellt med seniormatcher utifrån de direktiv som Folkhälsomyndigheten kommit med, men läget ser kanske ändå ut att ljusna något. Det menar Sverker Nilsson, läkare hos allsvenska Falkenbergs FF och specialist i allmänmedicin.

– Det kommer spelas träningsmatcher innan Svenska Cupen börjar. Sedan om de första kommer om en vecka eller två, det får vi se. Jag gissar att vi spelar träningsmatcher i mitten av maj senast, säger Nilsson, som även sitter med i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté, till Sportbladet.

ANNONS

För, till exempel, IFK Göteborg och Häcken, som lottats mot Hammarby respektive Elfsborg i svenska cupens kvartsfinaler, innebär detta alltså att tävlingsmatcher är annalkande. Datumet för dessa är satt till 1 juni.

Detta förutsatt att inget dramatiskt sker samt att vissa villkor uppfylls.

Det krävs för spel

Villkoren som nämns är enkla men tydliga. Spelare som uppvisar minsta symptom ska hålla sig hemma och inga handskakningar mellan varken spelare eller funktionärer är tillåtna. Alla inblandade ska tvätta händerna före, i halvtid och efter match.

I övrigt gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I Tyskland väntas fotbollen också dra igång snart. Där kommer alla spelarna att testas innan seriestart. Detta kommer dock inte att bli aktuellt i Sverige.

– Vi har inte resurserna som i utländska storklubbar där man tar prover på spelarna titt som tätt. Alla tester fyller inte heller någon funktion eller är nödvändiga, säger Sverker Nilsson.

Gällande åskådare på plats är dock situationen oförändrad. Detta eftersom folksamlingar på över 50 personer fortfarande är förbjudna efter direktiv från Folkhälsomyndigheten.

När publik åter får se på fotboll på plats är alltså fortsatt oklart.

– Som det ser ut nu är det inte möjligt. Publik är inte rimligt inom en överskådlig framtid, säger Nilsson.

ANNONS
ANNONS