Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Starkare. Aleksandar Kitic och hans Ljungskile kommer från en tuff försäsong när de nu ställs mot inför årets första tävlingsmatch mot IFK Göteborg.

Starka Ljungskile tar kampen mot Blåvitt

Aleksandar Kitic gillar utmaningen att möta IFK Göteborg i Svenska cupen. Samtidigt vill han att Ljungskile ska ha balans och lagom respekt för det allsvenska motståndet.

Rika IFK Göteborg mot skuldtyngda Ljungskile. Allsvenskt topplag mot klubben som ska börja om i division 1. LSK fick ett ”wild card” till Svenska cupen för en vecka sedan och startar med den tuffaste uppgiften.

Det handlar om att köpa förutsättningarna.

– Vi har en lite trupp men den har bra spelare och bra karaktärer. Det handlar om att vara skadefria i år, säger Aleksandar Kitic, spelande assisterande tränare i Ljungskile.

Inför cupmatchen har LSK haft sex veckor försäsongsträning. Nye tränaren Glenn Ståhl har tillsammans med Bosse Wålemark och fystränaren Johnny Drottz kört hårt med spelarna för att ge dem bästa möjliga förutsättningar inför säsongen.

33-årige Aleksandar Kitic har varit i Ljungskile sedan 2005 och han tycker att träningen har varit intensiv. I onsdags hade A-truppen sin första lediga vardag hittills i år.

– Vi tränar tuffare än vi gjorde i superettan. Vi har Johnny Drottz på måndagar och torsdagar, två timmar och tjugo minuter med fokus på kondition och styrka. Målet är att vi ska vara bäst tränade i serien, då vinner man många matcher på det. Sedan har vi bra spelare som kan avgöra matcher på egen hand också, säger Kitic och nämner Robin Strömberg och Jakob Olsson som farliga offensiva krafter.

För att kunna störa och hota IFK Göteborg krävs såklart en fläckfri insats från LSK. Innermittfältet kommer att ställas på tuffa prov och Ljungskiles trotjänare lovordar sin nye kollega på mitten. Patrik Wallin anslöt från IFK Luleå i december.

– En bolltrygg spelare som passar mig bra. Vi skapar en helhet på mitten som vi inte hade förra året. Tanken är att han ska vara spelfördelare och sköta uppspelen, berättar Kitic.

Hur ska ni störa IFK Göteborg?

– Det kommer att bli jättetufft. De siktar mot Europaspel och vi har olika förberedelser. Jag kommer ihåg matchen för två år sedan (5–0 till IFK) där de fick utdelning på sitt välkända presspel och omställningar. Vi måste ha en balans i laget och inte tappa boll. Vi ska inte var för naiva och inte ha för stor respekt mot dem, samtidigt måste vi våga skapa chanser.

Tränaren Glenn Ståhl ser bara glädje med att möta Blåvitt, ett lag som han fått info om och studerat under veckan.

– Vi har allting att vinna och det är otroligt roligt att mäta våra krafter med ett av Sveriges bästa lag.

Han har en bra bild av motståndet även om han hellre pratar om det egna laget.

– Prioriteten är hur vi själva önskar att framstå och vi lägger mer fokus på vad vi själva ska göra och inte göra med bollen. Vi har jobbat med både anfalls- och försvarsspelet och det är viktigt hur vi spelar i uppspelsfasen. Generellt kommer de att ha mer boll än oss och därför blir det viktigt med försvarsspel och omställningar också.

Läs också: