Automatiska nyheter. Robotar kommer knappast att spela fotboll i framtiden men nu ska en robot skriva texter för Bohusläningen. Bilden är från Frankrike där en ung kille fick visa upp sin robot inför en match i franska ligan.
Automatiska nyheter. Robotar kommer knappast att spela fotboll i framtiden men nu ska en robot skriva texter för Bohusläningen. Bilden är från Frankrike där en ung kille fick visa upp sin robot inför en match i franska ligan. Bild: Vincent Poyer

Start för den snabbaste sportskribenten någonsin

Bohusläningen presenterar Rosalinda – vår snabbaste medarbetare någonsin som ger er rapporter från lokala fotbollsmatcher.

ANNONS
|

Säg välkommen till vår nyaste medarbetare, Rosalinda. Roboten som jobbar snabbare än någon reporter någonsin gjort.

Matchen tar slut, resultatet rapporteras och så är matchtexten klar på under en sekund. Det låter fantastiskt och är helt sant tack vare en ny satsning som Bohusläningen presenterar i dag.

– Texten tar inte ens en sekund att skriva, berättar Sören Karlsson, vd på företaget United robots som utvecklat Rosalinda.

Texter från tolv serier

Texterna formuleras av en språkmotor där utformningen baseras på tidigare resultat, målskyttar och tabellposition. Alltså ren fakta

Lanseringen av Rosalinda innebär att vi från och med nu kommer vi att ha korta texter på bohuslaningen.se från samtliga matcher i tolv lokalfotbollsserier. Det vill säga nästan alla seniorlagsserier där något lag från Bohusläningens utgivningsområde spelar – från division 1 till division 6.

ANNONS
Sören Karlsson, vd på företaget United robots som utvecklat Rosalinda.
Sören Karlsson, vd på företaget United robots som utvecklat Rosalinda.

Vi samlar dem på en sajt som vi kallar Bohusfotboll och du hittar den under sportmenyn på bohuslaningen.se där du kan sortera texterna efter serie. Kanske är det någon av gårdagens fem matcher i division 5 Bohuslän du vill läsa om?

Döpt efter Pippi-papegoja

Rosalinda är ingen fysisk robot utan endast en programvara som finns digitalt. Hon är döpt efter en papegoja med samma namn som figurerar i en film om Pippi Långstrump. Det var en av utvecklarna som tyckte att det passade bra eftersom papegojor kan lära sig information snabbt.

– Vi försöker att efterlikna hur en text kommer till manuellt genom fakta som går genom algoritmer och blir till händelsebaserade vinklar. Det är avancerade datorberäkningar som blir till enkla texter, förklarar Sören Karlsson.

Klicka här för att komma till sajten Bohusfotboll.

Kommer robottexterna att ersätta de vanliga texterna som skrivs av en reporter?

Nej. Rosalinda skriver om matcherna som vi annars inte hade uppmärksammat. Sedan kommer vi att hålla koll på fotbollen i de lägre serierna och fylla på med intervjuer vid utvalda tillfällen.

Kan Rosalinda skriva fel?

I de fall det händer är det nästan uteslutande fel information som rapporterats in. När felet upptäcks rättas texterna och uppdateras automatiskt.

Behöver man vara prenumerant för att läsa robottexterna?

Nej. Alla automatiska texter som är skrivna av Rosalinda är gratis för alla läsare.

ANNONS