Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/19

Sundhage: "Det är väldigt emotionellt"

Hon har lett USA till OS-guld. Efter Sveriges semifinalseger mot Brasilien på Maracana är Pia Sundhage en match ifrån att göra om samma bedrift med Sverige. - Ingen hade tippat oss, men vi ska visa dem, säger Sundhage, till TV3.

Det svenska damlandslaget inledde OS skakigt. En knapp seger mot Sydafrika följdes upp av en storförlust mot Brasilien i gruppspelet. Där och då var de kritiserade, utdömda och få trodde nog att de skulle nå en OS-final i Rio. Men sedan dess har svenskorna lyft och efter två dramatiska straffsparksläggningar står Sverige nu där som ett av de två bästa lagen i OS.

Läs mer: Sverige klara för final efter ny straffrysare

Förbundskapten Pia Sundhage, som har vunnit OS som tränare för USA två gånger, i Peking 2008 och i London 2012, var stolt över sina spelares prestation. 

– Det är väldigt emotionellt, jag har spelat två olympiska finaler med USA, men då förväntade sig alla att vi skulle gå långt. Det här har varit en fantastisk resa, och ett helt annat sätt att spela. USA var mycket attackfotboll, nu är det tvärtom. Då pratade jag om Abby Wambach, nu pratar jag snarare om våra mittbackar Linda Sembrant och Nilla Fischer. Så det är känslosamt och det är svårt att förstå att Sverige ska spela i final, säger hon till GP efter matchen. 

Och förbundskaptenen var nöjd över hur Sverige har spelat mot storfavoriterna USA och Brasilien. 

– Det är en spännande väg vi har tagit, som jag inte hade tänkt. Vi är kritiska mot vårt anfallsspel men vi är trygga och lugna i vårt försvarsspel, säger hon till TV3.  

– Vi tråkar ut motståndarna, perfekt, och så är vi kyliga i straffarna. 

Hon tror att segern mot amerikanskorna blev en nyckel för laget i jakten på en stor framgång. 

– Det facto att vi vann över USA spred ett lugn och att vi klarade delmålet att vinna en kvartsfinal.

Nu blickar hon fram mot finalen. 

– Jag hoppas vi kan slippa straffar där, det hade varit kul att göra ett spelmål.