Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
NYSTART. Efter några försök gör Svane med ordföranden Tibor Barabas ett omtag med flickfotboll. Bild: Håkan Fredriksson och Jonas Tobin

Svane vill bli tjejernas lag i norra Uddevalla

IK Svane i Uddevalla var för många år sedan en pionjärförening inom damfotbollen i Bohuslän. Nu görs ett rejält omtag – med fokus på unga tjejer och integration.

Svane har, utan framgång, gjort flera försök att locka unga tjejer. Ofta har det fallit på brist på ledare med rätt kompetens.

– Det har blivit fel varje gång även om intentionerna varit goda har spelare och ledare inte fått de stöd av föreningen som de behövt, säger Mikael Wireby, Bohusläns fotbollförbund (BFF), som den här gången ska stötta föreningen som en projektledare.

Med BFF:s hjälp ska föreningen gör en omstrukturering, bland annat genom att bli en diplomerad förening och därmed också få en bättre struktur, en förnyelse av ledarskapet och föräldrautbildning i svenskt föreningsliv.

Satsningen på tjejfotboll och integration möjliggörs genom ekonomiskt stöd från svenska fotbollförbundet via sponsorprojektet "Alla är olika - olika är bra". Där ansökte Svane om pengar och fick 75 000 kronor - mest i Västsverige. Allt öronmärkt till flickverksamheten.

Första delmålet blir en fotbollsskola på Hovhultsskolan med start efter nyår som en del av projektmålet att bygga verksamheten från grunden och därmed med flickfotboll från åtta årsåldern. I dagarna går det ut information till de aktuella skolorna.

Klubben vill kunna erbjuda samma sportmöjligheter för tjejerna som killarna får på Kamratgården hos IFK Uddevalla.

– Det fattas verksamhet för tjejer här uppe, men underlaget finns för både fotboll och futsal, säger IK Svanes ordförande Tibor Barabas.

– Men för att få till verklig integration vill vi ju att alla unga tjejer i de norra stadsdelarna ska känna sig välkomna till oss för en vettig fritidssysselsättning, säger han

IK Rössö och Herrestads AIF är de dominerande damfotbollsföreningarna i Uddevalla, men för många av tjejerna och deras föräldrar boende i norra delen av Uddevalla innebär det svårigheter, till exempel i form av resor.

– Om tre år ska vi ha flera årskullar och på så sätt få kontinuitet och föräldraengagemang. Med Mikael Wirebys hjälp kommer vi också att kunna undvika hinder och fallgropar för våra mål, säger Barabas.

I den nuvarande verksamheten finns ett gäng tonårstjejer. På pojksidan har klubben svårt att konkurrera med IFK Uddevalla, men ändå finns ett 20-tal 14-åriga killar som också ska inkluderas i den pånyttfödda ungdomsverksamheten.

– Med dessa två tonårslag och en fotbollsskola finns en grund att bygga på, säger Mikael Wireby

Den egna anläggningen och klubbgården Svanestugan blir en viktig bas.

– Men nu gäller det att synas i området. Inte bara sitta i klubbstugan och vänta på att folk ska komma, konstaterar Mikael Wireby.

Även Torp GoIF på Orust fick 50 000 för sitt projekt om värdegrundsarbete med namnet "Med livet som spelplan"