Sedan i somras spelar 17-årige David Edvardsson för Malmö FF.
Sedan i somras spelar 17-årige David Edvardsson för Malmö FF. Bild: MATHIAS BERGELD

Sverige klart för EM-slutspel efter stort drama

Wow, vilket drama. Sverige och David Edvardsson – som spelade 90 minuter – är klara för EM-slutspel. Men det var i sista stund…

|

Sverige upplevde en berg- och dalbana av känslor i den sista gruppspelsmatchen i EM-kvalet mot värdnationen Serbien.

Men vi tar det från början.

Sverige var tvungna att vinna. Serbien skulle gå vidare vid kryss. Så löd förutsättningarna.

För första gången i EM-kvalet fick David Edvardsson från Grebbestad chansen från start. Han och Sveriges P02-landslag fick en finfin start när Tim Prica satte 1–0 från straffpunkten strax före paus.

Spännande slutminuter

Tiden gick och gick. Klockan närmade sig stopptid. Då – i den 89:e minuten – kvitterade Serbien till 1–1.

Där och då kunde Sverige glömma EM-slutspelet på Irland i början på maj.

Ett par minuter in på tilläggstiden blev David Edvardsson utbytt. Istället fick han jubla vid bänken. Tim Prica var nämligen inte klar för dagen. I den 95:e minuten skickade han Sverige till EM med sitt 2–1-mål.

– Det här var riktigt mäktigt att få uppleva. Jag trodde att det var kört. Det känns riktigt coolt att vi gick vidare på det häftiga sättet som vi gjorde, säger David Edvardsson.

Nu väntar EM-slutspel på Irland 3–19 maj.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse för mig, att få spela ett EM. Det är en riktigt stor grej.

Fin insats

Han är också nöjd med sin egen prestation i matchen mot Serbien.

– Framför allt gjorde jag det bra i första halvlek. Jag gjorde många fina passningar, jobbade hårt och vann mycket dueller.

De fem bästa lagen i EM, från Europa, får spela U17-VM som spelas i Peru i oktober.