Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bolltrollare. Försvararen Glenn Johansson åker till VM i Brasilien.

Till VM tack vare Zlatan

Oddevolds Glenn Johansson ska representera Sverige i VM i Brasilien.

Fotbolls-VM i Brasilien börjar närma sig slutet. Men bara för det är inte fotbollsmästerskapen slut i det sydamerikanska landet.

Den 10:e augusti åker de 17 spelarna och fem ledarna, under ledning av förre detta AIK:aren Stefan Jonsson, som ska representera Sverige i VM för lindrigt utvecklingsstörda.

En av spelarna är försvararen Glenn Johansson från Uddevalla och Rosseröd IK.

– Det ska bli jättekul att få åka till Brasilien och att spela i ett VM har väl alla drömt om, säger han.

Med de stora ekonomiska problemen som förbundet har haft var det nära att det inte blev någon resa.

Då klev en viss Zlatan Ibrahimovic in och hjälpte till så att laget kunde åka.

Glenn tillhör en av de mest rutinerade i landslaget då han gjorde debut redan som 20-åring 2005, och bortsett från ett kort uppehåll har han varit bosatt där sen dess.

Han var med senast det svenska landslaget var ute i vida världen och spelade europamästerskapen där laget lyckades ta en femteplats.

– Femteplatsen var ett stort steg framåt för oss som lag, även om det bara var sju lag med så var det betydligt bättre än tidigare år, menar Glenn Johansson.

Men sedan det mästerskapet har saker hänt i den europeiska fotbollen, flera av de då framstående lagen kommer inte att åka till Brasilien. Orsaken är både ekonomiska problem och problem med den licens som krävs.

Från Europa kommer, förutom Sverige, också Polen och Tyskland att delta.

– Dessutom kommer de regerande världsmästarna Saudiarabien att försöka försvara sin titel, plus att flera av de största asiatiska och sydamerikanska länderna ska vara med, säger Glenn Johansson.

Värdlandet Brasilien har Glenn och hans lagkamrater mött en gång tidigare under en turnering i Bollnäs, då blev det storstryk.

Sen dess har det svenska landslaget varit på träningsläger för att stärka den laganda som är så viktig inför stora turneringar.

– Det var vårt tredje läger i år och det är alltid kul att träffa de andra spelarna, vi är en bra grupp som trivs ihop, säger Glenn.

Det svenska landslaget kommer att bo i tvåmiljonersstaden Santos som ligger drygt åtta mil ifrån Sâo Paolo, där även de flesta av matcherna kommer att spelas.

Antalet matcher kommer att variera då det ännu inte är helt klart hur många lag som kommer att vara med i mästerskapet.

Men till fredagens lottning ska det hela vara klart och då kommer Glenn och de andra få reda på vilka som står mellan dem och den där efterlängtade VM-pokalen.

– Brasilien, Polen och Saudiarabien får räknas som favoriterna men det är svårt att veta för de flesta länder har helt nya landslag med, säger Glenn Johansson.

Läs också: Karins sportblogg