Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Snacka och spela. Under Uddevallakannan brukar det vara lika viktigt att följa kompisarna som att delta själv. 40 år efter starten är "Kannan" fortfarande en populär turnering. Bild: Erik Weiefors

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tre helger futsal med fyrtio års historia

Nu startar den igen. Uddevallakannan – ungdomsturneringen som funnits med sedan 70-talet. 148 lag kommer till spel under de kommande helgerna.

I Uddevallakannan finns totalt 17 åldersklasser för flickor och pojkar mellan 8 och 19 år. Under fredag, lördag och söndag de kommande tre helgerna ska 148 lag delta i den traditionella turneringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Eftersom varje lag kan ha upp till 12 spelare med väntas ungefär 1500 aktiva ungdomar vara en del av "Kannan" i år.

Från början hette turneringen UP-kannan och första året var 1978 då matcherna gick i Gamla idrottshallen och Dalabergshallen. Sedan mitten på 90-talet är namnet Uddevallakannan och numer spelas det enbart i Agnebergshallen.

Skärpt kontroll på spelschemat

Under förra årets turnering lyckades inte arrangerande IFK Uddevalla göra klubbarna nöjda med spelschemat vilket skapade en del reaktioner. Det var många lag som fick spela sina matcher utspritt över flera dagar istället för samlat under en dag. Det är åtgärdat till årets turnering.

– Vi har gått tillbaka till max två speldagar för dem som spelar slutspel. Sedan avgörs varje åldersklass under en helg med slutspel på söndagarna. Vi lejde bort läggandet av spelschemat externt förra året och det blev fel vilket vi gick ut och bad om ursäkt för, berättar Maria Karlsson, kanslist i IFK Uddevalla.

– Det var det viktigaste i år. Jag känner att vi har fått till en bra lottning där de yngre spelar på bra tider och de äldre på kvällarna så långt det går. För dem som spela utom tävlan (12 år och yngre) använder vi regionsmodellen där man tar bort gruppspelstänket och alla spelar lika många matcher istället, säger IFK:s Maria Karlin som har översett lottningen.

Under större delen av Uddevallakannans tid begränsades den till hemkommunens föreningar. Nu kan alla lag anmäla sig vilket innebär att lag från Torslanda, Lilla Edet, Kode och Kungshamn också finns med bland de startande.

Flest deltagande lag har arrangerande IFK Uddevalla med 33. Herrestads AIF är tvåa med 26 lag anmälda.

Mästare delar ut medaljerna

Matcherna spelas med futsalregler och är tolv minuter långa. I de yngre åldersklasserna, som spelar under premiärhelgen, får alla deltagare plakett. De senaste matcherna på kvällarna startar klockan 21.30.

Under helg två och tre spelas det om medaljer för dem som är 13 år och uppåt. Då kommer också spelare från IFK Uddevalla futsals SM-vinnande lag för att vara prisutdelare.

Läs mer och se bilder från förra årets Uddevallakannan via länkarna här under:

Rössö och IFK vann under premiärhelgen

Kannan – kanonkul på alla sätt

Med en mästartrio på bänken

Hemmaklubben totalvinnare i Kannan