IFK Uddevalla under Oddebollen 2018 (arkivbild).
IFK Uddevalla under Oddebollen 2018 (arkivbild). Bild: Joel Hansson

Unika samarbetet klart – IFK Uddevalla ska motverka segregation

Nu står det klart: IFK Uddevalla och Uddevalla kommun inleder ett integrationssamarbete. Föreningen ska sprida kunskaper om föreningslivet och får 450 000 kronor av kommunen.

ANNONS
|

När kultur- och fritidsnämnden sammanträdde på onsdagen stod återigen frågan om ett idéburet offentligt partnerskap med IFK Uddevalla på dagordningen. Förra gången ville nämnden ha mer information och beslutet fick därför skjutas upp.

LÄS MER: IFK Uddevalla och kommunen vill ingå unikt samarbete värt 450 000 kronor

Men nu står det klart: IFK Uddevalla ska, med hjälp av ekonomiskt stöd från kommunen, driva ett arbete för att engagera fler i föreningslivet.

– Det ska genomföras ett integrationsarbete tillsammans med kommunen. Där ska vi försöka nå ungdomarna och deras föräldrar för att få dem att inse vad det är att vara med i en förening, säger Monica Bang Lindberg (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande, och fortsätter:

ANNONS

– Vi har det i blodet, nästan, att vara med i en idrottsförening. När man är nyanländ har man inte riktigt den kulturen.

Monica Bang Lindberg (L) är ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
Monica Bang Lindberg (L) är ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Bild: Samuel Isaksson

IFK kommer att ta sig an en utbildande roll, där man bland annat ska ha träffar ihop med idrottsutvecklarna SISU. Varje halvår ska sedan föreningen redovisa för kommunen vad man har gjort. Första redovisningen sker redan i januari.

– Sedan tar vi deras handlingar och tar upp dem i nämnden, och därefter betalas pengar ut.

IFK Uddevallas ordförande Jan-Inge Carlsson var inte medveten om att beslutet var taget när Bohusläningen når honom på onsdagskvällen.

– Vi har en del planer, vi har ju gjort en tidsplan på saker som ska göras. Men det är inget jag kan svara på just nu, säger han.

ANNONS