Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/15

Utan tränare och utan oro på Orust

Med en tunn och skadedrabbad trupp gör sig Orust FC redo för sin första säsong i division 1. Då hoppade tränaren av tre veckor innan premiären. Trots det andas klubben framtidstro.

Orust FC tog sig via kval upp till division 1 under fjolåret. Tränaren Martin Hagström och assisterande spelande tränaren Karin From hade på två år skapat ett framgångsrikt lag av mestadels Orustfostrade spelare.

När Hagström valde att hoppa av sitt uppdrag i förra veckan kom det som en överraskning för klubben. Tränaren hade inte hundraprocentig motivation att fortsätta och kvar stod ett lag utan sin ledare.

Ett hårt slag för en ung och oerfaren klubb som aldrig tidigare varit på så hög nivå.

– Det var lite turbulent första veckan. Men efter ett par dagar hade det mesta lagt sig och alla var eniga att knyta nävarna och köra vidare tillsammans. Vi får hitta lösningar eftersom, säger Karin From, efter att Orust slagit IFK Strömstad med 9–0 i DM:s gruppspel.

Den nya ledarstaben är bara en tillfällig lösning. Karin From har huvudansvaret men eftersom hon själv spelar har Stefan Kristensson och Stefan Relfsson klivit in för att förstärka.

Kristensson och From känner varandra sedan deras gemensamma tid i Stångenäs och det var naturligt att frågan gick dit.

– Jag och Martin gick in i det här tillsammans och hade ett upplägg där jag kunde fokusera på att spela fullt ut. Sedan har jag haft ansvar för fysträningen och lite smågrejer emellan. Nu har det tagit mer tid men det är ett gott gäng och jag har inte hjärta att lämna nu, när det ser ut som det gör, fortsätter From som har svårt att förklara den täta sammanhållningen.

– Det är något med öfolk eller om det bara är tjejerna som är bra. Alla är lite smått dumma i huvudet och därför gillar vi varandra, vi är som en andra familj, säger hon med ett stort leende.

Det låter lite hårt, men är bara hjärtlig jargong mellan vänner. Det är högt till tak i den tunna truppen som också har drabbats av många skador. Styrkan och svagheten ligger nära varandra där sårbarheten skapar sammanhållning.

Stefan Kristensson är tränare i Gillebys herrlag och är den som hörs vid sidan om planen. Stefan Relfsson har en mer tillbakadragen roll och gemensamt är att de ser sig själva som tillfälliga lösningar – även om den sistnämnda skruvar lite på sig på frågan om han kan tänka sig att ta över på längre sikt.

– Jag har inte tränat något lag på fem år, och då var det ungdomslag så jag är något ringrostig. Jag har inte den ambitionen och sedan har jag min dotter med i laget, då tycker jag inte att jag ska träna dem, jag kommer att hålla mig vid sidan, säger Stefan Relfsson.

Kristensson har bara varit med under den senaste veckan där mycket givetvis har varit nytt. Han har lite koll på laget som möjligen är lite stukat efter tränaravhoppet.

– Det är klart att det är en tajming som gruppen inte mår bra av, samtidigt bestämde de sig för att bita ihop och köra tills det kommer någon ny kraft. Vi hjälps åt och gör det bästa av det. Efter april så hoppas jag att det finns en permanent lösning, säger tränaren som delar sin tid mellan Gilleby och Orust för tillfället.

Orust FC:s ordförande Hannu Lintunen har ett hårt arbete framför sig med att hitta rätt tränare på sikt.

– Vi skyndar fram långsamt så att det blir rätt person. Vi har inte råd att förlora mer tid. Det är svårt och de tränare som vi har tänkt på är upptagna och långt in i säsongen. Den tillfälliga lösningen sitter väldigt bra, ett lyckokast, säger ordföranden.

Matchen mot Strömstad var en relativt ensidig historia. 3–0 i halvtid blev 9–0 till slut. Anfallsparet Elin Nilsen och Karin From hittade målet tre gånger var.

– Elin är ny och hon har rutin sedan innan. Det är kul att spela ihop och vi hittar varandra bra. Vi ska visa mycket hjärta och spela kul anfallsfotboll med ett disciplinerat försvarsspel, säger Karin From.