"Vi kommer att gå för det"

Tre lag är kvar i kampen om guldet i damallsvenskan sedan Rosengård på måndagskvällen besegrat Piteå med 1–0 på hemmaplan.

ANNONS
|

Vid datorer, tv- eller radioapparater satt spelare och ledare i det tredje topplaget, Göteborgs FC, och följde dramatiken i Malmö.

– Malmöseger eller oavgjort var ju förutsättningen för att vi skulle vara kvar i kampen. Nu är vi i allra högsta grad med och nu ska vi gå för det, säger assisterande tränaren, Jörgen Ericson från Uddevalla efter slutsignalen.

Lördagens avslutande omgång av serien är raffinerad med på gränsen till olidlig spänning.

Piteå (45 p) kan säkra seriesegern i hemmamötet med Växjö. Det kan också Rosengård (45 p) som vid seger vinner allsvenskan på bättre målskillnad (+39 mot Piteås +13)

ANNONS

Göteborg kan vinna guldet, men bara om det blir seger mot Rosengård och om Växjö samtidigt skrällvinner eller tar poäng borta mot Piteå.

Men guld är inte allt som glimar i den här dramatiska avslutningen. Det står två Champions league-platser på spel.

– Där har vi allt i våra egna händer. Vid seger har vi en plats och det är ett av våra mål den här säsongen, säger Jörgen Ericsson.

Länge såg det ut som om GFC var på väg att säkra guldet, men några olyckliga poängtapp under hösten ändrade på det.

– Vi hade till exempel 2–0 hemma mot Vittsjö (nu på nedflyttningsstrecket) och tappade till 2–2 i matchens sista spark. Det svider förstås lite nu,

Göteborgs form är just nu mycket god vilket har stärkt självförtroendet inför lördagens avgörande på Ullevi.

– Med kniven på strupen har vi gjort 9–1 på två matcher och med vårt spel kommer Rosengård ha största respekt. Dessutom blir det ett taktiskt rävspel med tanke på hur det går i den andra matchen. Samtidigt vet vi att Rosengårds rutinerade stjärnspelare Anja Mittag och Caroline Seger trivs i det här läget. Det ska bli kul.

Rebecka Blomqvist, även hon från Uddevalla, är trea i skytteligan och en av nyckelspelarna i årets GFC. I 5–1-segern mot Kristianstad senast blev det dock inga mål.

ANNONS

–Men hon var högst delaktig i allt ändå. Hon jobbar hårt och drar på sig en sådan bevakning på sig vilket öppnar för våra andra spelare, säger Ericson som tror att Blomqvist kommer att vara en del av de bästa målgörarna även kommande säsonger.

– Så länge hon blir kvar i Sverige kommer det att vara så, säger han.

Så hamnar guldet i Piteå, Rosengård eller Göteborg

Rosengård har greppet om SM-guldet efter segern hemma mot Piteå. Men fortfarande är det tre lag som gör upp om bucklan. Så här går guldet till respektive lag:

Rosengård (45 poäng, möter Göteborg borta i sista omgången): Vid seger borta mot Göteborg är SM-guldet med mycket stor säkerhet Rosengårds. Piteå kan då hamna på samma poäng, men Rosengårds målskillnad är överlägsen.

Piteå (45 poäng, möter Växjö hemma): Vid seger hemma mot Växjö samtidigt som Rosengård inte vinner borta mot Göteborg.

Göteborg: (44 poäng, möter Rosengård hemma): Vid seger hemma mot Rosengård samtidigt som Piteå inte vinner hemma mot Växjö.

Tio senaste årens mästarlag

Klubbarna som har vunnit de tio senaste SM-gulden i fotboll:

2017: Linköping.

2016: Linköping.

2015: Rosengård.

2014: Rosengård.

2013: LDB Malmö (numera Rosengård).

2012: Tyresö.

2011: LDB Malmö.

2010: LDB Malmö.

2009: Linköping.

2008: Umeå.

ANNONS