Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Westermark var på provspel i Italien men stannar i LSK.  Bild: Håkan Fredriksson
Jesper Westermark var på provspel i Italien men stannar i LSK. Bild: Håkan Fredriksson

Westermark var på väg till Italien – stannar i Ljungskile

Jesper Westermark, 26, har förlängt med Ljungskile – men kunde hamnat i Italien.
Nu berättar målskytten om provspelet och varför han tackade nej till ett mer lukrativt avtal än LSK:s.
– Pengamässigt var det bättre än hemma, säger Westermark.

Nästa säsong kommer Ljungskile SK spela i Superettan. Bohuslänningarna vann division 1 södra och avancerade därmed uppåt. Lagets skyttekungar, Aniekpeno Udo och Jesper Westermark, var bäst i serien med sina 18 mål vardera.

Det väckte såklart intresse. Bohusläningen har tidigare rapporterat om att en europeisk klubb ska vara ute efter Westermarks tjänster.

– Det finns intresse från en klubb i Europa, utanför Norden. Jag vill inte berätta vilken, men det är svinroligt att de har hört av sig. Det hade varit ett jäkligt stort äventyr, sa Westermark till tidningen då.

Nu kan GP berätta att klubben det handlade om var italienska Serie D-klubben Pineto Calcio.

– Det låg ett kontraktsförslag på bordet som var ganska bra – pengamässigt var det bättre än hemma men framför allt var det äventyret som lockade. Det är inte så att man bli superfotbollsproffs och stjärna i Serie D men jag kände att det hade varit roligt att ha med sig när man blir äldre – att man lirat fotboll i Italien.

Den italienska agenten

Målsprutan har dock bestämt sig för att stanna kvar i Ljungskile. Westermark var nere i Pineto, som ligger tre timmars bilfärd från Rom, i en vecka och gjorde läkarundersökning och provträningar. Men känslan av seriositet fanns inte där och då blev det allt mer självklart att han skulle stanna på hemmaplan.

– Att få kontraktsförslaget drog ut på tiden. Jag fick dålig feeling med allt runtomkring och jag hade inte riktigt någon som kommunicerade för de kunde inte engelska. Jag hade heller ingen att kontakta för att få raka och ärliga svar. Agenten var inte heller så bra på engelska och kommunicerade genom Google translate.

– Det var inte så att allt var negativt men för att jag skulle känna att det hade varit värt att stanna så hade jag behövt ha de viktiga delarna på plats med bostad, kunna ha någon form av dialog med någon och när jag kom ner så användes jag inte på det sättet där jag kan få ut maximalt från mina kvaliteter som fotbollsspelare.

Han kom i kontakt med Pineto genom en italiensk agent som redan förra året ville ha ner Westermark till en klubb på Sicilien. Även då gick agenten bet till förmån för LSK. När han nu fick ännu ett nej tack från 26-åringen var det irriterat.

– De (klubben och agenten) var tydligen väldigt upprörda. De pratade med en vän hemma i Sverige som kan italienska. Det blev ett tråkigt avslut men det var mycket som var ovisst där nere som gjorde att jag ville hem. Jag vet att det var griniga på mig för agenten skulle kört mig till flyget och allt sånt men jag fick ta mig till flygplatsen på egen hand.

”Åka på äventyr”

Samtidigt som Westermark var nere i Italien fördes intensiva diskussioner med LSK:s tränare Jörgen Wålemark om en kontraktsförlängning. Det låg även fler alternativ på bordet men inget som lockade mer och förlängningen blev därmed ett faktum.

– Jörgen kom hem till mig och magkänslan kändes riktigt bra. Jörgen var svinglad. Jag var svinglad. Han känner mig och vet hur jag ska användas på planen.

Någon ånger att det inte blev Italien finns inte heller.

– Jag hade velat åka på äventyr. Jag hade velat kunna dricka min espresso eller dra till någon go vingård. Men så skulle det inte blivit. Det är synd att det inte blev som man tänkte sig men jag är jävligt glad att det blev LSK också, säger Jesper Westermark.