Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fotbollen får grönt ljus att starta i juni

Nu är det klart. Folkhälsomyndigheten och regeringen ger grönt ljus åt idrotten. Det innebär, bland annat, att Ljungskile SK nu kan börja ladda för premiär i superettan.

Det var under en presskonferens på fredagsmorgonen som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson tillsammans med inrikesministern Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind förkunnande beslutet att tävlingsidrotten i Sverige får grönt ljus.

– Nu öppnas det upp för möjligheten till tävlingsidrott i alla åldrar. Det gäller från 14 juni och för alla idrotter på alla nivåer, för damer och herrar, säger Amanda Lind.

Det innebär bland annat att superettan 2020, där Ljungskile SK spelar, kommer att få sparka i gång säsongen i mitten på juni.

Men matcherna kommer att spelas inför tomma läktare.

– Att spela inför publik ligger långt fram, säger FHM:s Johan Carlsson.

Isaac Boye och Albin Skoglund (8) kommer nu få jubla med LSK i seriespel i stället för träningsmatcher efter FHM och regeringens nya besked kring elitfotbollen. Bild: Håkan Fredriksson

Gällande fotbollen kommer klubbarna, Svenska fotbollförbundet och föreningarnas intresseorganisationer Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam nu behöva arbeta snabbt för att, bland annat, hinna bestämma vilken variant av de sedan tidigare framtagna spelprogrammen som ska antas, skriver TT.

– Det blir inte en optimal försäsong men det är lika för alla. Det här året blir speciellt hur man än vänder och vrider på det och det är något vi alla får acceptera, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist i ett pressmeddelande.

Inga träningsmatcher innan 14 juni

För att klubbarna i bland annat superettan ska kunna spela krävs det att de följer det protokoll som tagits fram av Sef och ska visa att elitfotbollen inte bidrar till smittspridningen.

– Coronaviruset finns fortfarande bland oss och detta är inte över ännu. Det viktigaste är att vi tillsammans tar ansvar för att inte bidra till ökad smittspridning, säger Enquist.

Beskedet att tävlingsidrotten startar den 14 juni innebär också att klubbarna inte får spela några träningsmatcher innan dess.

– Det är en speciell situation för hela vårt samhälle och det omfattar även fotbollen. Då får vi anpassa vår verksamhet efter det, säger Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Resor tillåts – för eliten

För föreningarna som inte har fotbollen eller annan idrott som främsta yrkesutövning ligger reserekommendationerna om max två timmar kvar. Detta gäller däremot inte, till exempel, LSK då klubbens resor anses nödvändiga.

Idrottsevenemang så som motionslopp eller liknande tillåts inte då de samlar mer än 50 personer.