Fotbollförbundet vill att Fifa stänger av landslagsspelare i futsal internationellt

De fyra personer som är åtalade för brott kopplade till matchfixning har redan stängts av från all idrott i Sverige. Nu vill Svenska fotbollförbundet att Fifa ska stänga av kvartetten också från all fotboll i hela världen – trots att dom inte har fallit, rapporterar Sportbladet.

ANNONS
|

Det var i förra veckan som Svenska fotbollförbundet beslutade att stänga av tre personer med bakgrund i elitidrotten från all idrott inom Sverige då dessa på olika sätt är anklagade för matchfixning under 2019. Förbundet beskrev då personerna som ”utlandsproffs respektive har en bakgrund som landslagsspelare i futsal.”

Totalt står fyra personer åtalade för bland annat spelfusk och mutbrott.

Men nu vill SvFF gå steget längre – trots att dom ännu inte fallit.

Svenska fotbollförbundet vill att det internationella fotbollförbundet, Fifa, stänger av kvartetten från all fotboll i hela världen, rapporterar Sportbladet.

– Vi tycker inte det är lämpligt att man kan spela fotboll någonstans utanför Sveriges gränser under tiden innan det här är avgjort rättsligt. Det här är en så allvarlig förseelse och starka misstankar att det bör gälla globalt, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till Sportbladet.

ANNONS

Fifa har tidigare fattat ett liknande beslut mot en ukrainsk spelare men först efter att dom fallit, men SvFF vill alltså att beslutet ska börja gälla omgående.

På Sportbladets fråga om ett globalt yrkesförbud inom fotbollen står i proportion till de misstänkta brotten svarar Stridsberg:

– Jag förstår om man kan tycka att det är hårt, men samtidigt så menar vi att matchfixning är ett av de absolut största hoten mot vår verksamhet. Då måste vi slå till rätt hårt mot de personer som håller på med det.

ANNONS