Fotbollsshow – med en delad glädje till bollen

Under onsdagen på Tanumstrand visade Emil Jylhänlahti och Björn Kjellbris fotbollstrix, som förbluffade både barn och vuxna. Med en uppblåsbar fotbollsplan fick även barnen chans att glänsa.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Solen gassar över aktivitetsplanen utanför Tanumstrand under onsdagen. På gräset står Radio Prime's mobila radiostation som sänder live från eventet, och precis bredvid finns en uppblåsbar fotbollsplan där barn och vuxna samlats kring de två gästande fotbollsartisterna.

Dagen tillägnas fotbollstrixande på världsnivå när Emil Jylhänlahti och Björn Kjellbris visar bollkontroll som imponerat på stjärnor som Ronaldinho och Zlatan.

Men först ut är det barnen som tar plats på den uppblåsbara fotbollsplanen. En och en turas de om att trixa och se hur länge de kan hålla bollen i luften utan att tappa den i marken.

Visar överstegsfinter

Senare spelas det fotboll med fokus på snygga dribblingar. Första målet vinner och får möta nästa spelare som står i det långa ledet för att visa sina överstegsfinter och snabba sidledsförflyttningar. Emil Jylhänlahti agerar kommentator med en påtaglig entusiasm till barnens förtjusning. En som har anlänt till evenemanget för att finta bort sina motståndare är Ludvig Aarre, 8 år.

ANNONS

– Jag vann några matcher i rad. Jag har spelat fotboll ganska länge och detta är jättekul, säger en andfådd Ludvig som ställt sig i ledet för en andra omgång.

Syskonparet Sofie och Henrik Hafstad var också på plats för att testa sina bollkunskaper.

– Jag har spelat fotboll några år men jag är inte så bra på att trixa ännu, det är bara hem och öva, säger Sofie Hafstad.

Har träffat storstjärnor

Emil Jylhänlahti är inte ny med bollen. Intresset startade som barn– och nu har han trixat i över 20 år och rest till 22 länder för visa upp sina kunskaper. Bollen har gett honom chansen att träffa storstjärnor som Ronaldinho, Zlatan Ibrahimovic och Ryan Giggs, bara för att nämna några.

– Jag har i hela mitt liv hållit på med min dröm, och det är att trixa med bollen, berättar Jylhänlahti.

Under senare år har han jobbat mycket med föreläsningar. Han åker runt till skolor och vill motivera barn och ungdomar. Samtidigt tar han bollen med sig och visar vilka utmaningar den gett honom.

– Ingenting är omöjligt. Jag har trixat 55 000 tillslag. Jag har joggat en mil i en löpartävling samtidigt som jag trixat med bollen. Andra som sprang i den tävlingen var väl måttligt roade av att en kille sprang förbi dem med en boll på foten.

ANNONS

Björn Kjellbris är inte heller han någon nybörjare. Han har världsrekordet i antal nickar med en fotboll, hela 50 000 nickar på 5 timmar och 22 minuter.

–Det blev till slut en show när jag nickar bollen samtidigt som jag tar av och på mig en träningsoverall. Tack vare Youtube har freestylefotbollen exploderat, berättar Kjellbris.

Vill motivera barnen

Grundidén med att visa barnen deras bollshow är att motivera och skapa hopp, samt få dem inse att mycket jobb och träning, vare sig med bollen eller inom något annat, ger resultat. Inget kommer gratis.

– Jag brukar berätta för barnen vad jag har åstadkommit. Om jag klarat dessa utmaningar så kommer även de klara sina i livet. Jag tycker om att inspirera barnen och talar om för dem att viljan måste komma inifrån dem själva, berättar Jylhänlahti.

Emil och Björn har känt varandra i 15 år och delar samma intresse med bolljonglering. Emil bor i Borås och Björn i Stockholm. Därför är det inte alltid möjligt att sätta ihop en show tillsammans, men får de chansen tar de den, berättar Emil och haltar iväg för att starta deras show.

Killarna är lite omplåstrade. Emil har ordentligt ont i trampdynan och var rädd att han skulle få ställa in. Kjell drog knät ur led för bara en månad sedan, men att ge upp är inte riktigt deras sak om man ser till vad de presterat genom åren.

ANNONS

Först ut är Emil som visar hur man använder hela kroppen som instrument för att trixa med bollen. Därefter går Björn på och kör sin berömda rutin när han byter om samtidigt som han nickar bollen på huvudet.

Fotbollsfesten fortsätter när tidningen lämnar och killarna lyckades definitivt inspirera barnen, och förmodligen en och annan vuxen.

ANNONS