Fotbollstränaren Robin Johansson om att ställas mot Malmö FF: ”Fjärilar i magen”

Brålanda IF:s tränare, Robin Johansson från Uddevalla, följde lottningen till Svenska cupen på ett café på Liseberg. Sändningen hade några sekunders försening – och plötsligt började det trilla in mängder av meddelanden och samtal.
– Då förstod man att det inte var Norrby eller liknande, säger 35-åringen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I södra Dalsland ligger Brålanda och fotbollsklubben Brålanda IF.

När Robin Johansson, som tidigare både spelat och tränat Stångenäs AIS, fick frågan att ta över klubben 2020 hade han inte förväntat sig att två år senare få möta regerande mästarna Malmö FF.

– Jag hade tänkt lägga av med tränarkarriären när Brålanda hörde av sig. Det fanns ett go här i föreningen som jag kände att jag ville hänga mer på och nu står vi här, säger Johansson.

Allt började med att Brålanda tog en överraskande seger i första cupomgången mot grannen Vänersborgs IF, som spelar i ettan.

ANNONS

När den andra kvalomgången i Svenska cupens kvalspel lottades i början av juli drogs division tre-nykomlingen mot den regerande svenska mästaren Malmö FF.

Klättrat tre divisioner på tre år

På sin hemsida beskriver Brålanda IF matchen som århundrades fotbollsfest. Något som Robin Johansson kan hålla med om.

– Klubben har funnits sedan 1909 och det är första gången som vi spelar division tre och får kröna det med en tävlingsmatch i cupen mot Malmö FF. Det är lite fjärilar i magen, säger Uddevalla-tränaren.

2020 spelade Brålanda i division fem. På mindre än två år har laget spelat upp sig två divisioner.

– Det har varit ett jätteroligt år, säger Robin Johansson och fortsätter:

– Men jag är ödmjuk och tar ingen ära för det. Mitt jobb har varit att få ihop spelarna och få det att fungera som ett lag. Sen ska man inte sticka under stolen med att det är tuffare här i division tre och vi får känna på hur det känns att förlora också.

Och tuffare ska det bli.

I slutet av augusti tar laget emot MFF på hemmaplanen Sörbyvallen.

– Vi sa innan att det är lika bra att riva av plåstret direkt och få Göteborg eller Malmö, för det skulle vara de roligaste matcherna.

ANNONS

”Höjdpunkt i karriären”

Han själv följde lottningen från ett café på Liseberg med familjen.

– Streamen låg några sekunder efter så precis innan de drog Brålanda–MFF började det ringa och sms:as och då förstod jag att det inte var Norrby eller liknande.

Trots att han tror att det blir en tuff match ser han det som att bli en erfarenhet rikare.

– Det är sånt här motstånd man vill möta och kanske blir det en lite höjdpunkt i karriären. Det var i alla fall ingenting man tänkte på förhand.

Medan Brålandas stundande cupmotståndare spelar matcher i allsvenskan och kvalar till Champions League har de själva semester en vecka till. Nästa vecka startar träningarna och i början av augusti drar viktiga matcher i division tre igång.

– Alla vill såklart spela cupmatchen så nu har dom verkligen chansen att visa framfötterna och ta viktiga poäng i tabellen. Sen blir det ännu tuffare mot Malmö men det ska vi nog inte ha några problem att komma taggade till.

ANNONS