Lysekil har gått i spelargången ut till isen många gånger utan att få spela playoff. Nu har laget tagit sig dit för första gången på elva år.
Lysekil har gått i spelargången ut till isen många gånger utan att få spela playoff. Nu har laget tagit sig dit för första gången på elva år. Bild: Joel Hansson

Från kris till första kvalet på elva år

Från kris och nollbudget till kvalspel för första gången på elva år. För Lysekils Hockey Viking blåser det medvind just nu.
– Det är fruktansvärt kul, säger a-lagschefen Linus Strandberg.

ANNONS
|

Det har inte hänt sedan säsongen 2008/09. Men nu är Lysekil bara två matcher ifrån att nå en kvalserie till division 2. Laget vann i helgen den så kallade fortsättningsserien på målskillnad före Rönnäng.

Fast även om det kan sägas vara en bedrift att ta sig till ett playoff för första gången på elva år är det en annan historia som sätter prestationen i ett ännu starkare ljus.

Inför säsongen 2015/16 var klubbens ekonomi körd i botten. A-laget tvingades till en nollbudget och laget bestod till stor del av juniorer från U16- och J18-lagen.

– Det är svårt att bedriva en seniorverksamhet med noll kronor i budget. På min tid när vi gick till kvalet för elva år sedan, då kostade den säsongen omkring 300 000–400 000 kronor, säger Linus Strandberg som i dag är ansvarig för a-laget men tidigare bland annat varit spelare, tränare och styrelsemedlem.

ANNONS

"Ofattbart att vi kan nå så här långt"

Men i stället för att lägga ned valde föreningen att kriga på – och lyckades vända den negativa trenden.

– Det är en lagmoral och vilja att kämpa för föreningen. Vi har många killar som ställer upp och det har aldrig varit något gnäll. Om vi inte har råd att köpa in vissa grejer så finns det inget att göra. Man får kriga med det man har. Den mentaliteten finns kvar, det märks i laget. Alla är öppna och glada och har roligt ihop, säger Strandberg.

Samtidigt som föreningen nu har en stabil ekonomi att luta sig tillbaka mot är det förstås inte så att Lysekil badar i pengar. Det krävs fortfarande ett hårt arbete för att få det att gå runt.

– Men med våra sponsorer och vår sponsormatch kan vi driva det vidare. Det är egentligen ofattbart att vi kan nå så här långt med de resurserna vi har, säger Strandberg.

Och för att nå ännu längre den här säsongen står nu endast Skara i vägen. Laget som slutade femma i den södra alltrean är Lysekils playoff-motståndare. Den första matchen i bäst av tre-mötet spelas i Gullmarsborgs ishall på torsdag kväll.

– Målsättningen är så klart att vinna, i alla fall från min sida. Jag mötte Skara när de spelade i tvåan och det har alltid varit ett stabilt lag som består av egna produkter. Det blir roligt att möta dem. Jag tror att de är jämnare överlag men att våra toppar är något högre än deras. Men det baserar jag på min erfarenhet från hur det har sett ut tidigare år, säger Strandberg.

ANNONS

– Det blir nog en tuff match. Det ska vara. Jag tror det är tio eller 15 år sedan vi mötte Skara senast. Så det blir roligt att det blir dem och inte, till exempel, Munkedal eller Lions (Strömstad) som vi möter varje säsong.

Intresset på topp i Lysekil

Inför matchen är intresset för hockeyn högt i Lysekil.

– Det är mycket snack och många frågor. Det är roligt att vi har kommit hit med tanke på hur det såg ut för fyra år sedan, säger Strandberg.

Efter den inledande matchen i Lysekil avgörs playoff-serien därefter i Skara med en match på lördag och, om det krävs, ytterligare en på söndag.

– Vi kommer att ligga över i Skara oavsett utgång. Skulle vi förlora gör vi det till en grej där vi umgås i laget. Det är ändå elva år sedan det hände sist. Vi har inte jättemycket pengar, men vi har vänt skutan så att det finns pengar i föreningen nu. Och detta är värt varenda krona för spelarna har ställt upp och kämpat för det här.

Vi sänder matchen

ANNONS