Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Silvret på 50 meter fritt var Sarah Sjöström första första OS-medalj i Tokyo och fjärde totalt.
Silvret på 50 meter fritt var Sarah Sjöström första första OS-medalj i Tokyo och fjärde totalt. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Från skräckskada till OS-silver på ett halvår

Inte ens sex månader efter armbågsoperationen tog Sarah Sjöström jätteklivet – upp på OS-prispallen.
Här är simstjärnans kamp tillbaka efter armbågsskadan.

6 februari: Efter att ha simmat världsårsbästa på 50 meter fritt i en träningstävling i Eriksdalsbadet halkar Sarah Sjöström på en isfläck och bryter armbågen.

8 februari: Sjöström opereras på S:t Görans sjukhus i Stockholm och ingreppet ses som lyckat. Men det kommer att ta tre månader tills hon kan belasta högerarmen för fullt. En mardröm för vilken idrottare som helst – inte minst med drygt ett halvår kvar till OS.

26 februari: Stygnen från operationen tas bort och Sjöström kan försiktigt börja träna i simbassäng, men armen får inte belastas för hårt.

Början av maj: Simstjärnan kan belasta armen igen, men bara i frisim. Påfrestningen för den skadade armen blir fortfarande för stor i fjärilsim.

1-2 juni: Tävlingscomeback i franska Canet. Inför tävlingen säger hon till TT att största utmaningen blir "att få på mig tävlingsdräkten utan smärta". Sjöström blir trea på både 50 och 100 meter frisim, men på tider långt ifrån det hon normalt gör.

25-27 juni: Andra och sista tävlingen inför OS går i Rom. Sjöström tar stora kliv framåt i frisimmet och gör comeback i fjäril. Hoppet om framskjutna OS-placeringar ökar.

26 juli: Sjöström blir sjua och är chanslös på medalj i OS-finalen på 100 meter fjäril där hon är regerande mästare. Beslutet att ändå simma fjäril tog hon först dagen före OS-invigningen.

30 juli: Bara 16 hundradelar fattas till en medalj på 100 meter frisim och Sarah Sjöström blir femma.

1 augusti: Tredje gången gillt för supersvenskan i Tokyo. Sjöström tar silver på 50 meter fritt och det osannolika har hänt – från operationsbord till en olympisk prispall på mindre än ett halvår.