En envis vilja om att komma tillbaka från skador och sjukdomar har gjort att Fredrik Johansson nu spelar direktkval till SHL med sitt Västerås IK.
En envis vilja om att komma tillbaka från skador och sjukdomar har gjort att Fredrik Johansson nu spelar direktkval till SHL med sitt Västerås IK.

Fredrik Johansson vägrar ge upp

Hans Västerås förlorade den allsvenska finalen och ligger just nu under i direktkvalet mot Rögle. Men är det någon som inte ger upp i första taget så är det Fredrik Johansson.

ANNONS
|

Med två års skadehelvete färskt i minnet har Munkedalsfostrade Fredrik Johansson mer erfarenhet av att vända motgångar än de flesta.

Det började med magsmärtor hösten 2011 vilket ledde till en operation av ett muskelfäste vid bäckenet. Som om det inte vore nog fick han i samband med operationen in bakterier i kroppen som orsakade blodförgiftning och en infektion i skelettet.

Därefter väntade en enda lång ovisshet. Att säsongen var över insåg han snabbt, men han hade ingen aning om att det skulle ta ytterligare ett år.

– Det svåra var ju att inte veta hur lång tid det skulle ta. Det är annat om du till exempel bryter armen, då vet du hur lång tid det tar för kroppen att läka.

ANNONS

– Jag ville ändå ge det en chans och kände inte att jag var redo att sluta. Men hade någon sagt till mig att det skulle ta två år så hade jag kanske tänkt annorlunda, säger han.

Efter en halvknackig fjolårssäsong där Johansson letade efter formen har han kommit tillbaka med besked. Poängproduktionen har varit i nivå med vad han presterade före skadan och han får förtroende i både powerplay och boxplay.

– Så här långt är jag jättenöjd med säsongen. Jag har fått vara hel och frisk och känner mig även nöjd med vad jag har presterat. Och laget gick ju riktigt bra i grundserien.

Västerås vann serien och gick därmed vidare till den för året nya allsvenska finalen. Där ställdes man mot årets överraskningslag Karlskrona, som till slut vann med 3–1 i matcher. Därmed blev det i stället direktkval för Västerås mot Rögle i en matchserie om sju matcher, även det en ny spelform i kvalet till SHL.

Trots ett stort spelövertag för Västerås var det Rögle som vann den första matchen med 4–3 i tisdags. Men det där med att tappa hoppet och inte tro på en vändning är som bekant inte Fredrik Johanssons grej.

– Det var en sur förlust. Vi spelade bra fem mot fem men gick bort oss i powerplay och boxplay, så där måste vi titta på vad vi kan göra annorlunda. Men det är bäst av sju matcher och vi tror absolut att vi ska vända på det här.

ANNONS

Skulle laget ändå förlora och gå mot ännu en allsvensk säsong har motgångarna lärt honom att hantera det på ett annat sätt.

– Jag hatar fortfarande att förlora, men i dag tar jag det kanske inte riktigt lika allvarligt. Jag njuter mer av att bara vara på isen och försöker ta tillvara på tillfällena på ett annat sätt.

Match nummer två mellan Västerås och Rögle spelas i morgon.

Ålder: 31.

Position: Center.

Längd: 183 cm.

Vikt: 85 kg.

Klubbfattning: Vänster.

Moderklubb: Munkedals BK.

Övriga klubbar: Frölunda, Halmstad, Springfield Falcons, Stockton Thunder, Västerås.

Poäng 2014/2015: 25 (14 mål, 11 assist) på 52 matcher.

Övrigt: Kusin till Joakim Andersson, som spelar i NHL-laget Detroit Red Wings. Brorsan Henrik Johansson spelade förra säsongen i Lions HC.

ANNONS