Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frida Kinhults stora mål med nästa säsong är att sluta bland de tio bästa på Symetratouren i USA och bli kvalificerade för LPGA-touren 2021. Bild: Joel Hansson

Frida Kinhult går all in – har tagit sitt livs största beslut

Visionen: att bli världens bästa golfare. Då krävs mod, talang i massor och uppoffringar. Nu har Frida Kinhult tagit karriärens och livets största beslut – allt för att nå sina drömmar.

Golfamatören Frida Kinhult har suddats ut. Numera är supertalangen från Skaftö proffs och har golfen som yrke.

– Jag känner mig redo för nästa steg och vill satsa hundra procent på golfen, säger Frida Kinhult.

Det betyder att 20-åringen hoppar av college i USA för att leva på golfen.

– Jag vill våga testa att leva min dröm. Jag gjorde min sista skoldag i förra veckan och jag gick därifrån med en speciell känsla: att det liksom är nu som det händer. Plötsligt stod jag där och skulle satsa på min dröm.

Tunga meriter

Frida Kinhult har haft ett händelserikt och framför allt framgångsrikt 2019:

✓ Hon har spelat två majors (British Open och Ana Inspiration).

✓ Varit rankad som världens bästa golfamatör.

✓ Vunnit lag-EM med svenska landslaget.

✓ Tagit hem två prestigefyllda tävlingar på collegetouren.

✓ Kvalat till världens största tour, LPGA-touren i USA.

Det sistnämnda gjorde hon i höstas. De 45 bästa i slutkvalet fick kort till LPGA-touren nästa år, men Frida Kinhult ramlade på målsnöret och slutade på plats 60.

Det betyder att hon istället får spela alla tävlingar under 2020 på Symetra tour som är den näst högsta touren i USA.

– Jag kommer inte att bli miljonär av att spela på Symetratouren. Det är väldigt mycket utgifter (omkring 500 000 per år) och jag måste kunna leva och köpa mat. Så beroende på hur jag puttar en dag så kan det påverka min ekonomi. Det är lite mer riskabelt än att sätta sig i kassan på Ica och veta att jag får min lön i slutet av månaden.

"Dumt att noja"

Frida Kinhult erkänner att hon upplever en press över att bli proffs. Att hon nu måste stå helt på egna ben.

– Samtidigt är det dumt att noja över de ekonomiska bitarna. Det tror jag kan påverka den sportsliga prestationen. Skulle golfen skita sig så får jag lösa det efteråt. Vissa pluggar till doktor och så blir det inte så, men de hittar lösningar ändå. Och jag hoppas att det blir likadant för mig. Det är dumt att inte satsa hundra procent på golfen och gå all in.

Långt ifrån jämställt

Enligt Frida Kinhult spelar de kvinnliga golfproffsen om 17 procent av världens prispengar inom golfen. Resten går till herrarna på framför allt PGA-touren i USA och Europatouren.

– Det är lite av en käftsmäll. Vi lägger ner lika många timmar som herrarna, men har inte 17 procent av utgifterna. Där är det mer jämnt. Sedan har damerna knappt någon tv-tid i jämförelse med herrarna. Förhoppningsvis kan det bli en förändring i framtiden.

Vill nå LPGA-touren

Golfproffset är nu hemma i Sverige för att fira jul. Sedan bär det av till i Spanien – där familjen har en bostad – för att förbereda sig inför säsongen på Symetratouren som startar i mars.

– Nästa år är målet att ta mig till LPGA-touren. Sedan är min vision att spela sju Solheim cup och vara rankad etta i världen. Att jag nu blir proffs är en start på vägen och ett steg i rätt riktning för att uppnå mina drömmar.