Frida Kinhults stora succé – tillsammans med mamma: ”Ett fint ögonblick”

Starten: total katastrof. Avslutningen: fullständigt fantastisk. När Frida Kinhult vann sin första proffstitel i karriären gjorde hon det tillsammans med Ingela Eriksson – sin mamma.
– Det var dröm som slog in och ett fint ögonblick att dela med mamma, säger Frida Kinhult.

ANNONS
|

Första slaget i tävlingen … ut i skogen.

Andra utslaget … ut i skogen.

Starten på samarbetet mellan Frida Kinhult och hennes caddie, mamma Ingela Eriksson, blev en mardröm.

– Sedan åkte bollen ner i någon bunker och därefter över greenen. Det bara rann i väg, säger Frida Kinhult.

Efter nio slag kunde 21-åringen från Fiskebäckskil plocka upp den vita bollen ur koppen – fem över par.

– Det var inte mammas fel. Det var jag som slog bollen. Vi svarade med två raka birdies på hålen efter och slutade till slut tävlingen på plats 15, säger Frida Kinhult om tävlingen på Pinehurst i North Carolina.

ANNONS

”En dröm som slog in”

Veckan efter – mellan den 3 och 6 november – fortsatte Ingela Eriksson som caddie åt sin dotter. Då väntade säsongsavslutningen på Symetratouren i Davidson, North Carolina.

Kraven var skyhöga. Seger i tävlingen var ett måste om Frida Kinhult skulle ha en chans att sluta topp-5 på Symetratouren och kvalificera sig för LPGA-touren nästa säsong.

När det behövdes som mest levererade supertalangen som bäst. I princip ledde hon tävlingen från start till mål och vann fyra slag före tvåan.

– Det var fantastiskt att få vinna min första tävling som proffs. Det var dröm som slog in och ett fint ögonblick att få dela med mamma.

Mamma har en nyckelroll

Segern innebär att Frida Kinhult, under sitt debutår som proffs, slutade fyra på Symetratouren och blir därför kvalificerad till LPGA-touren i USA (ansedd som världens bästa) nästa år och majortävlingen US Open den 10–13 december i Houston, Texas.

Frida Kinhult kan nu blicka tillbaka på två intensiva veckor tillsammans med sin mamma som caddie.

– Hennes roll har varit att göra rent klubborna och putta bagen. Det har sparat mycket tid och energi för mig. Det har gjort att jag kan föra min statistik och tänka på nästa slag.

Sedan finns det även mentala fördelar med att ha en familjemedlem som caddie.

ANNONS

– Ja, det är skönt att ha någon med sig om det blir nervöst. Då slipper jag att ha alla tankar för mig själv och istället kan vi prata lite goja mellan slagen.

Frida Kinhult beskriver mamma Ingela som en lugn caddie.

– I vanliga fall jobbar mamma med bokslut och mycket pappersarbete. Därför är det bäst att jag tar besluten på banan. I vanliga fall brukar en caddie vara med och diskutera olika beslut, men någon sådan proffsrelation har inte jag och mamma.

Vilken roll har Ingela haft för dig i din golfkarriär?

– I själva golfen har hon inte varit så involverad. Den biten har pappa (Mikael Kinhult) varit ansvarig för. Däremot är det mamma som hjälper mig och brorsan Marcus med allt pappersjobb och de tråkiga delarna av karriären. Exempelvis att boka hotell och flyg. Hon är en gudinna på att hålla koll på alla kvitton.

Får Ingela chansen som caddie även i US Open?

– Nej, då ska jag faktiskt ha min pojkvän, Vincent Norrman, som min caddie. Han spelar golf på college, så jag ska bära hans bag under en tävling i Texas veckan innan, så han får betala tillbaka veckan efter. Det blir första gången som han är min caddie, så vi får hoppas att vi håller sams, säger Frida Kinhult och skrattar.

ANNONS
ANNONS